ПОСЛЕ КОВИДА ОСВОЈИО АРАРАТ: Дејан Тасковић из Владичиног Хана успео да се опорави и оствари велику жељу

Д. РИСТИЋ

03. 12. 2021. у 14:30

ДЕЈАН Тасковић, члан Планинарско-спелеолошког клуба "Двиг" из Владичиног Хана, успео је да се попне на највиши врх планине Арарат у Турској, и то након прележаног ковида.

ПОСЛЕ КОВИДА ОСВОЈИО АРАРАТ: Дејан Тасковић из Владичиног Хана успео да се опорави и оствари велику жељу

Дејан Тасковић, Фото Приватна архива

Иако већ дуже време има жељу да се попне на врх библијске планине, сплет околности је уредио да се то догоди неколико месеци након што се опоравио од инфекције вирусом корона. Тасковић, иначе службеник Управе граничне полиције и командир у станици граничне полиције Прохор Пчињски, на врх Арарата је дошао током експедиције у којој су били планинари из неколико клубова из Србије, али и из Хрватске и Македоније.

Експедиција је кренула из места Догубајазит, одакле обично почиње освајање чувеног планинског врха. Планинарима су на располагању два логоришта, на 3.200 и 4.200 метара надморске висине. До висине од 4.700 метара није потребна посебна алпинистичка опрема, а након тога, у наредних нешто мање од 500 висинских метара, креће финални успон до врха.

Током успона стално га је пратио црв сумње да неће успети јер због прележаног ковида припреме није обавио онако како би требало.

- У мени се одвијала стална унутрашња борба, нисам био физички најспремнији и током опоравка сам набацио неколико килограма вишка, али сам био решен да остварим то што сам наумио. Најтеже је било током успона пред сам врх, негде око четири ујутру, када на температури од - 12 степени, због леденог ветра имате осећај да је много хладније - прича Дејан.

СИМБОЛИКА

ТАСКОВИЋ каже да су услови за успон на Арарат добри и да пењање није превише захтевно. Оно што планинаре широм света привлачи је симболички значај планине за хришћане, те њена древна и бурна историја. Поред тога, освајање врха прати посебна сатисфакција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)