КАПИТАЛЦУ СКРАТИЛИ ПАПКЕ, ПА ПОЧЕО ДА ТРЧИ: Јединствени подухват у узгајалишту јелена на Вршачким планинама

Ј. Ј. БАЉАК

30. 11. 2021. у 22:38

У УЗГАЈАЛИШТУ карпатског јелена на Вршачким планинама, које броји стотинак јединки, недавно је изведен јединствен подухват у српском ловству - први пут у историји једном јелену су скраћени папци, захваљујући чему му је, практично, продужен живот.

КАПИТАЛЦУ СКРАТИЛИ ПАПКЕ, ПА ПОЧЕО ДА ТРЧИ: Јединствени подухват у узгајалишту јелена на Вршачким планинама

Фото Ј. Ј. Баљак

Тај захват су, након што су животињу успавали, извели стручњаци "Војводинашума", па сада капиталац стар око пет година, који је видно храмао, поново може нормално да хода, па чак и да трчи.

Трофејни мужјак, на ком је урађена историјска интервенција, почетком 2020. је досељен са румунских Карпата, заједно са још 50 јединки јеленске дивљачи. Последњих месеци имао је озбиљне потешкоће при ходу, јер су му папци на предњим ногама израсли више него што би требало, па је, између осталог, на хранилиште увек долазио последњи и јео шта му остане. Изгубио је телесну масу и био у јако лошој кондицији, због чега није учествовао ни у недавној рици јелена. То је био јасан знак да му се ближи крај.

Стручњаци "Војводинашума" продужили живот јелену, Фото Приватна архива

- Једино решење да га спасемо било је да покушамо да му одсечемо вишак папака. Иако нико у томе није имао претходног искуства, ветеринар "Војводинашума" Јован Мирчета успешно је обавио задатак. Поносни смо што смо му на тај начин продужили живот,  јер нам је у процесу враћања јеленске дивљачи у слободну природу Вршачких планина, који смо започели пре две године, свака јединка драгоцена - каже, за "Новости", Чедомир Каровић, први човек Шумске управе "Вршац", која брине о узгајалишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)