БАКТЕРИЈАМА ШТИТЕ КАНАЛ ОД ЗАГАЂЕЊА: У Врбасу недавно отклоњена опасност од блокаде централног пречистача отпадних вода

З. Рајић

01. 12. 2021. у 08:25

ЦЕНТРАЛНО постројење за прераду отпадних вода (ЦППОВ) у Врбасу полако се оспособљава за самоодржив рад. То тврди Миљко Миљанић, нови в. д. директора ЈП "Пречистач Врбас - Кула", заједничког предузећа суседних општина, формираног за управљање ЦППОВ.

БАКТЕРИЈАМА ШТИТЕ КАНАЛ ОД ЗАГАЂЕЊА: У Врбасу недавно отклоњена опасност од блокаде централног пречистача отпадних вода

Биолошки третман муља, Фото М. М.

Постројење, у које је ЕУ уложила 23 милиона евра, завршено је тек 2019, а од тада се батрга да стане на своје ноге, јер нису обезбеђени основни предуслови за његово функционисање, а то су прикључење индустрије и сеоских домаћинстава на пречистач.

ЕУ је направила ЦППОВ с циљем да оно, преузимањем отпадних вода, заустави вишедеценијско загађење Великог бачког канала (ВБК) и омогући његово чишћење кроз Врбас, проглашеног за најцрњу еколошку тачку Европе. Руковођење пречистачем било је поверено међународној компанији Veolia Water Solutions and Technologies, које је трајало док није потрошено 50 милиона динара, колико је за рад ЦППОВ издвојила Влада Србије.

Пречистач ЕУ уложила 23 милиона евра, Фото М. М.

Одласком "Веолије" постројењу је ове године запретила блокада.

- Успели смо да запослимо двојицу оператера који су радили у "Веолији", као и хемијског аналитичара, а за испомоћ смо ангажовали двојицу радника из врбаског и једног из кулског ЈКП. Радом 12 сати дневно поново смо активирали разградњу муља бактеријама, које смо оживели упуштањем кисеоника. Супервизори Делегације ЕУ у Србији задовољни су квалитетом воде која се из ЦППОВ излива у ВБК - рекао је Миљанић.

- Догодине ћемо запослити стручњаке и још оператера како би постројење радило у три смене. Очекујемо да ускоро буде завршена канализација у свих пет врбаских села и да се на ЦППОВ прикључе и фабрике, за шта су неке већ изразиле спремност.

Постројење засад преузима отпадне воде из Врбаса, Куле и Црвенке. Идуће године почеће наплата, што би у знатној мери требало да покрије трошкове ЦППОВ, који су процењени на 130 милиона динара годишње.

"КИКЛОП" НЕ МОЖЕ ДА РАДИ

НЕНАД Тешић из врбаског УГ "Покрет за све нас" каже да је ЦППОВ предимензиониран, и да "тај киклоп нити ради, нити има ко да ради на њему, а ниједан загађивач није, нити жели да буде прикључен на њега".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)