СРБИН СВЕТСКОГ РАНГА: Изложба о Светомиру Николајевићу у Галерији ваљевског Народног музеја

Б. ПУЗОВИЋ

30. 11. 2021. у 06:21

У ГАЛЕРИЈИ Народног музеја је отворена изложба посвећена Светомиру Николајевићу, рођеном у Радуши код Уба, а поставка названа "Од заборава ка светлу" је својеврсно исправљање грешке према личности богате биографије која је неправедно скрајнута од јавности.

СРБИН СВЕТСКОГ РАНГА: Изложба о Светомиру Николајевићу у Галерији ваљевског Народног музеја

Фото Д. Крунић

Светомир Николајевић је рођен 1844, писао је есеје, студије, књижевне портрете и критике, те био професор београдске Велике школе, на Катедри за општу историју књижевности, а потом и ректор, па члан Српске краљевске академије. Био је градоначелник Београда, министар унутрашњих послова, а 1894. и премијер српске Владе.

Светомир Николајевић, Фото Архива ОШ Радуша

Памте га и као оснивача тадашње Српске радикалне странке, друштва "Свети Сава" и масонске ложе "Побратим", те првог Србина који је још 1915. био номинован за Нобелову награду за мир. Двапут пензионисан и враћан у државну службу, одлучно је одбио понуду немачког цара да буде цивилни гувернер окупиране Србије...

- Изложба приказује све сегменте личности, живота и деловања Светомира Николајевића, од породичних односа, преко његовог књижевног рада, до контаката са истакнутим појединцима тог времена, попут краљева Милана и Александра Обреновића - каже аутор, историчар и виши кустос Педагошког музеја у Београду Филип Трајковић, признајући да је био подстакнут монографијом о Николајевићу коју је објавио професор др Војкан Станић, те да је имао свесрдну помоћ Светомирових потомака, Снежане и Дејана Николајевића, који су обезбедили бројне личне предмете.

БИСЕР

- КАО космополита широког формата, имао је контакте са краљевима, владарима, патријарсима... Заљубљеник у науку и уметност Европе, истовремено је имао изузетно јаку националну свест и на сваком месту је афирмисао српство. После Мајског преврата и свргавања династије Обреновић био је скрајнут, а после Другог светског рата и потпуно заборављен - каже Светомирова праунука, проф. др Снежана Николајевић, музиколог, пијаниста и некадашњи уредник РТС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)