ОДУЖИЛИ СЕ ТВОРЦУ ДУПЉАЈСКИХ КОЛИЦА: Уређена опљачкана гробница Леонарда Бема у Белој Цркви

Ј.Ј.Баљак

29. 11. 2021. у 10:11

НА годишњицу рођења заборављеног белоцркванског великана Леонарда Бема (1833-1924), који је „пронашао“ најзначајнији артефакт националне историје – Дупљајска колица, неколико ентузијаста средило је његову опљачкану и деценијама запуштену породичну гробницу на старом католичком гробљу у Белој Цркви.

ОДУЖИЛИ СЕ ТВОРЦУ ДУПЉАЈСКИХ КОЛИЦА: Уређена опљачкана гробница Леонарда Бема у Белој Цркви

Emanuel Veverica

Посекли су околно шибље, покупили смеће и из опљачкане гробнице извадили поломљену надгробну плочу, поново је саставили и вратили на место. Посадили су и цвеће и упалили свеће за покој његове душе.

Леонард Бем је био један од најумнијих људи свога времена у јужном Банату. Први је на том подручју почео да се бави археолошким ископавањима, па је, тако, почетком 20. века у његове руке доспела изломљена керамика, коју су локални паори пронашли у атару села Дупљаја. Уз стручну помоћ, Бем их је саставио и „направио“ Дупљајска колица, која је продао Народном музеју у Београду, у ком се и данас чувају.

О значају ове праисторијске фигуре, која је стара око 3.500 година, довољно говори то што се због свог савршено направљеног точка налази на свим возачким дозволама у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)