ПРЕДАВАЊА О МАЈЦИ СВЕТОГ САВЕ: У Куршумлији и Пролом Бањи одржан дводневни научни скуп посвећен светој Анастасији

Д.З.

28. 11. 2021. у 16:05

У ОКВИРУ научног пројекта "Богословље и духовни живот СПЦ: Историја и идентитет" крајем протекле седмице од 26 до 28 новембра у Куршумлији и Пролом Бањи биће одржан је научни скуп под називом: "825 године пострига Свете Анастасије - Манастир Пресвете Богородице у Куршумлији".

ПРЕДАВАЊА О МАЈЦИ СВЕТОГ САВЕ: У Куршумлији и Пролом Бањи одржан дводневни научни скуп посвећен светој Анастасији

Фото: Епархија Нишка

Организатори скупа су Православна Епархија нишка, Православни Богословски факултет Универзитета у Београду, Матица српска и Центар за литургичке студије Монс Хемус.

Како је наведено на сајту нишке епархије скуп је отворио његово преосвештенство епископ нишки г. Арсеније, док су на скупу говорили протојереј проф. др Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета у Београду, и протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић, редовни професор ПБФ у Београду при катедри за Литургику и носиоц пројекта Матице српске "Богословље и духовни живот СПЦ: Историја и идентитет".

Предавање на тему Преподобна Анастасија-Ана, изневши многе занимљивости везане за ову велику личност наше историје, као и време и околности у којима је живела одржао је протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић, бивши декан ПБФ, на коме је више деценија предавао историју Српске Православне Цркве.

Иначе, поред манастира светог Николе који је обновљен и који је саграђен међу првим Немањиним задужнинама, у Куршумлији се недалеко од ушћа Косанице у Топлици налазе остаци манастира пресвете Богородице у којем се замонашила мајка светог Саве .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)