ХУМАНОСТ ПОБЕДИЛА И ПРЕ КОНЦЕРТА: Сакупљена средства за четврту операцију Вукашина Деспотовића (10)

З.Рашић

27. 11. 2021. у 15:30

ДЕЧАКА ће руски лекари оперисати почетком децембра у приватној болници у Ћуприји

ХУМАНОСТ ПОБЕДИЛА И ПРЕ КОНЦЕРТА: Сакупљена средства за четврту операцију Вукашина Деспотовића (10)

Фото. Приватна архива

Синоћ је у Параћину у позоришној сали одржан хуманитарни концерт ради прикупљања средстава за наставак лечења и четврту по реду операцију десетогодишњег суграђанина Вукашина Деспотовића. Малишан је од рођења оболео од церебралне парализе, а операција екстремитета треба да му умањи спазам мишића, смањи болове и олакша муке.

Концерт је организовало Културно-уметничко друштво „Боки 4. јули“, а наступили су фолклорни ансамбли неколико друштава: осим домаћина, још КУД „Бранко Крсмановић“, „Коло“ из Обрежа, параћински „Абрашевић“, Плесни клуб „Ла луна“, те КУД из суседне општине Ћуприја „Крушарска младост“. Публика је уживала у бројним и разноврсним тачкама, а а новац од продатих улазница уплаћен је на рачун намењен Вукашиновом лечењу.

Фото. Приватна архива

Наступ више фолклорних група

Како „Новости“ сазнају од дечакове мајке Бранке Каповић, нова за операцију сада има довољно. Ових дана знаће се тачан датум када ће дечак четврти пут бити оперисан. Операција би требало да буде обављена у Ћуприји у једној приватној болници. Руски стручњаци ту долазе трећег децембра, а током периода њиховог боравка у том поморавском граду Вукашин ће бити подвргнут хируршкој интервенцији.

- Лепа вест је да новца на рачуну за ову операцију има, сакупљен је чак и пре одржавања хуманитарног концерта у Параћину. Након хируршке интервенције је неопходна рехабилитација како би учинак операције био комплетан – каже мајка болесног дечака. Цена ове операције и постоперационог опоравка  у Мађарској је нешто више од 5.000 евра.

Фото. Приватна архива

Подсетимо, Мали Вукашин је у инвалидским колицима и има потпуни инвалидитет, али је циљ његових родитеља да извуку максимум из његових преосталих физичких могућности и да не трпи болове. Осим хируршке интервенције и рехабилитације, потребна су му и боља инвалидска колица и свa другa помагала која би била од помоћи...

Без обзира на здравље које му онемогућава да живи као и остали његови вршњаци, овај дечак похађа трећи разред основне школе по посебном програму и радује се животу. Иначе, Вукашин за собом већ има две операције у Русији у Тули, у Центру нових медицинских технологија, а трећи пут је оперисан у Турској пре три године о трошку наше државе.

Дечак је рођен у седмом месецу трудноће, водио је дуго битку за живот на неонатологији у Крагујевцу, али су , нажалост, остале велике последице у виду церебралне парализе, због крварења у мозгу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)