СИЛИЦИЈУМСКА ДОЛИНА СРБИЈЕ: Како је Нови Сад постао центар ИТ индустрије?

Новости онлајн

27. 11. 2021. у 12:58

НОВИ Сад се, током претходних десет година, поред економских успеха, смањења незапослености, доласка бројних инвестиција, изградње фабрика, инфраструктурних пројеката и отварања нових радних места, посебно истакао у развоју привредне гране карактеристичне за високо квалификовану радну снагу – ИТ индустрије.

СИЛИЦИЈУМСКА ДОЛИНА СРБИЈЕ: Како је Нови Сад постао центар ИТ индустрије?

Фото: Град Нови Сад

Успех једне од најважнијих индустрија 21. века, није дошао преко ноћи. Великим радом и пажљиво бираном стратегијом инсистирања на развоју овог сектора баш у српској Атини, челници града, али и највиши државни функционери помогли су да се оствари нешто што је до пре деценију деловало незамисливо на простору Србије.

Планиран развој кадрова и подршка државе

2016. године, већ увелико се радило на стварању образовног кадра који ће одмах по завршетку школовања моћи да се запосли у ИТ струци, карактеристичној по високо квалификованим кадровима и изузетно плаћеним радним местима.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је, тада министарку за државну управу и локалну самоуправу Ану Брнабић, а након тога, одржали су састанак са представницима ИТ компанија које послују у Новом Саду, као и са представницима Факултета техничких наука Универзитета у том граду.
– Састанак са представницима Факултета техницких наука и компанија које запошљавају око 5000 људи је веома значајан, и намера нам је да истрајно радимо на стварању бољег амбијента за рад таквих компанија. Договорили смо се да заједнички инсистирамо на повећању квоте за упис на ИТ смеровима на Универзитету у Новом Саду, јер привреда за таквим кадром има реалну потребу. Осим тога циљ нам је да млади по завршетку студија одмах нађу посао – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Ана Брнабић је рекла да је фантастично што је управо Нови Сад, а не Београд, ИТ центар Србије, и што на томе посебно треба захвалити Факултету техничких наука.

– Дошла сам да учим и да видим најбоље праксе у Новом Саду, како би се успешна рецептура применила и у другим местима у Србији. Такође желела сам да сазнам како Влада Србије може да допринесе још већем успеху у тој области. Укрштање привреде и образовних институција недостаје Србији и надам се ће Привредна комора у сарадњи са Министарством просвете успети у намери да се уведе дуално образовање, јер се тако постижу изузетни резултати – изјавила је Брнабић.

Крајем исте године, Брнабић поново долази у Нови Сад како би представила оквирни план ИТ савеза Владе Србије за предузимање конкретних мера, који је потом и званично усвојен.

Спречен одлазак младих из Србије

Током поменутог састанка, декан ФТН проф. др Раде Дорослаовачки истиче да дуално образовање одавно функционише на том Факултету који је изнедрио близу 100 компанија које запошљавају око 5000 инжењера.

– Да није тих компанија наши кадрови би отишли у свет. Реч је о тренутно најјачој индустријској грани у Србији која највише извози, а ИТ компаније могу ”сутра” да запосле још пет, шест хиљада инжењера које још немамо, али ћемо се сви заједно потрудити за више буџетских места на ИТ смеровима – нагласио је Дорословачки.

Директор Војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја нагласио је да ИТ сектору није толико потребна подршка државе колико је држави потребна подршка ИТ сектора и изразио задовољство због великог интересовања представника Владе Србије за ту област и функционисање компанија које остварују велики успех на светском тржишту.

Бесплатна обука кадрова

Улицу Мирослава Антића и део града у ком се она налази, Новосађани су увек везивали за уметност, јер је то крај са неколико галерија.

Међутим, током 2017. године, тамо већ увелико функционише центар за обуку кадрова заинтересованих за стицање знања у области ИТ индустрије. Да ствар буде још интересантнија, обука је била потпуно бесплатна.
Отварањем новосадског Стартит центра, у бившој згради Војвођанске банке, тамо су све чешће почели да долазе људи жељни знања о новим технологијама. Годину дана након отварања, број људи који се окупљао постајао је све већи.

Одржавали су се бесплатни курсеви за прављење сајтова у ХТМЛу, ЦССу и ЈаваСцрипту, као и прављење сајтова у WордПрессу.

Курсеви које је сам Стартит организовао су били углавном бесплатни, а уколико их организују неке фирме за своје потребе онда су се наплаћивали.
Циљ и опис посла који се тада обављао у Новом Саду било је ширење знања и заједнице, а то се најбоље ради путем курсева, којих је било све више.
Нови Сад је вец тада заслужено носио титулу ИТ центра Србије.

Долазак водећих светских компанија

“3Латерал” чланица компаније “Епиц Гамес”, једне од водећих технолошких компанија из области интерактивне забаве, купила је парцелу у самом центру Новог Сада за изградњу новог радног простора за свој тим у Србији на јавној лицитацији која је одржана 9. јуна 2020. године.

Земљиште површине 6.495 метара квадратних плаћено је 933.039.225 динара.

Тим поводом одржана је конференција за новинаре на којој су се обратили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председница владе Републике Србије Ана Брнабић и директор компаније „3латерал“ Владимир Мастиловић.

– Симболично, на истом месту где ће нићи једна нова индустријска зона и где се спроводи својеврсна реиндустријализација Новог Сада, почетком 20. века је било седиште хемијске индустрије града. Затим је та локација дуго деценија била огледало пропасти једног индустријског периода у виду спровођења неодговорне политике и девастације објеката. Данас смо на прагу тога да кроз ову инвестицију, односно будући ИТ центар, добијемо јасне обрисе индустрије 21. века који карактеришу нове технологије, које се и урбанистички и амбијентално, уклапају у овај део града. На нама који смо доносиоци одлука је да пружимо најбоље услове и омогућимо реализацију пројеката који гарантују сигурну будућност наших грађана, а то радимо како бисмо нашу омладину задржали у Србији. Одлука компаније “3латерал” односно “Епиц Гамес” да своје пословање прошире у нашем граду је снажна порука да Нови Сад и Србија имају светлу будућност. Креирамо обрисе извесне сутрашњице, јер је реалност таква да не можете задржати нове генерације, ако им не обезбедите нове, модерне садржаје и изазове, и управо зато увек проактивно размишљамо – рекао је тада градоначелник Милош Вучевић и захвалио се председници Владе на подршци, као и господину Мастиловићу на сарадњи.

Убрзо су најављени и даљи пројекти.

Изградња развојног кампуса, у близини Универзитета у Радничкој улици у Новом Саду, представља наредни корак инвестирања компаније „Епиц Гамес“ у ИТ заједницу овог региона. За три до четири године ће на овој локацији радити стручњаци из области уметности и рачунарских наука на развоју најнапреднијих технологија за цео свет.

Нови Сад имао стратегију развоја

Бранко Радун, политички аналитичар, оцењује да је Нови Сад последњих година постао место које је веома погодно за развој ИТ сектора.

–  И неке друге велике компаније размишљају да своја седишта преселе у Нови Сад. То само показује да Нови Сад има неке компаративне предности у односу на друге наше градове. Пре свега, истакао бих кадрове који се деценијама образују на новосадском Факултету техничких наука, он је годинама генератор развоја ИТ сектора. Град је препознао потенцијал који има ИТ индустрија и ствара повољан пословни амбијент. У области гејминга свакако имамо велики потенцијал између осталих, и та индустрија треба да буде једна од наших стратегија развоја, Можда не можемо да будемо бољи од Немачке у производњи аутомобила, али у ИТ свакако можемо – оцењује он и додаје да су примери попут аквизиције новосадског 3латерала од стране америчког Епиц Гамеса веома подстицајни за младе.

– Такви људи су данас велике патриоте, јер они са својим бизнисом и капиталом остају овде, запошљавају високообразоване младе људе који раде на високо плаћеним радним местима.

Овакви примери су недовољно пласирани и афирмисани у нашој јавности, а управо то треба да буду модели младим људима, а не старлете, контроверзни бизнисмени и шарлатани. – закључује он.

(нсуживо.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)