ПРАЗНИК ЧУВАРА НЕБА Ваздухопловци из Лађеваца код Краљева прославили Дан своје бригаде

Г. ЋИРОВИЋ

26. 11. 2021. у 13:22

ПРИПАДНИЦИ 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије са војног аеродрома „Морава“ у Лађевцима код Краљева, у присуству команданта Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране генерал-потпуковника Душка Жарковића, војних званичника, представника локалних самоуправа Рашког и Моравичког округа и бројних гостију, на пригодан начин прославили су Дан своје бригаде када је пре 72 године основана ова ваздухопловна јединица.

ПРАЗНИК ЧУВАРА НЕБА  Ваздухопловци из Лађеваца код Краљева прославили Дан своје бригаде

Г.Шљивић

Ова бригада настала је 2007. године интеграцијом јединица Ратног ваздухопловства и против ваздухопловне одбране базираних на аеродромима Лађевци и Ниш – 161. и 265. ваздухопловне базе, 98. ловачко-бомбардерског и 119. хеликоптерског пука, као и одељења 353. извиђачке авијацијске ескадриле.

А, као дан бригаде обележава се 28. новембар, када је 1949. године формиран 198. јуришни пук. Његов наследник је управо 98. ловачко-авијацијски пук који од свих јединица које су ушле у састав садашње бригаде има најдужу традицију и уједно је и најстарија јединица у некадашњем РВ и ПВО.

Г.Шљивић

Дан 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије

- Током минулих годину дана извшили смо све постављене задатке. Учествовали смо на више од 20 домаћих и међународних вежби. Први пут учествовали смо на здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем ноћу где су се посебно истакли хеликоптери „Ми-35“ и 353. извиђачка ескадрила са даљински пилотираним ваздухопловом. У јуну смо имали вежбу на којој је после две деценије 241. ловачко-бомбардерска ескадрила подигла пуним капацитетима авионе „орао“ и приказала своју борбену моћ. Задатке прихвата и обуке хеликоптера „Ми-35“ и „Х-50“, као и даљински пилотираног ваздухоплова, извршили смо у потпуности – истакао је бригадни генерал Зоран Продановић, командант 98. ваздухопловне бригаде, сумирајући постигнуте резултате и уједно најављујући наставак опремања јединице и обуке у наредном периоду.

Г.Шљивић

Дан 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије

Поводом Дана бригаде, признањима и наградним одсуствима награђени су најбољи припадници ове јединице за своја изузетна достигнућа у обављању службе и задатака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)