СКАНДАЛ У СУБОТИЦИ: Слепом детету са псом водичем забранили улаз у кафић - огласио се и омбудсман!

Новости онлајн

25. 11. 2021. у 11:28

КАНЦЕЛАРИЈИ локалног омбудсмана града Суботице обратио се родитељ слепог детета јер им у једном од угоститељских објеката у Суботици није био омогућен и дозвољен приступ у објекат са псом водичем.

СКАНДАЛ У СУБОТИЦИ: Слепом детету са псом водичем забранили улаз у кафић - огласио се и омбудсман!

Фото: принтскрин јутјуб /Дамир Увалин

Ерика Тот Салаи, локални омбудсман у Суботици, саопштила је да је на тај начин угоститељ директно повредио одредбе Закона о кретању уз помоћ пса водича.

Трагом објаве о догађају, "Блиц" сазнаје да је дете са оштећеним видом у пратњи одраслих особа доживело непријатност у више угоститељских објеката, али и да "запослени нису имали намеру да угрозе права особе са инвалидитетом".

Након свега што се догодило жалили су се омбудсману на један од познатијих кафе-ресторана, док су у други ипак били пуштени уз извињење и пиће на рачун куће због пропуста.

У том објекту где су брзо препознали своју грешку кажу за "Блиц" да им је заиста жао због првобитне реакције.

- На инсистирање да уђу са псом наши радници су групу гостију обавестили да не можемо да дозволимо животињу јер служимо храну. Пас је био прилично велик, једноставно немамо услова. Важно је да истакнем да је та млађа особа, у пратњи неколико старијих, тек касније рекла да има инвалидитет, што се прво није могло уочити. Када смо сазнали ту информацију, извинили смо се, пустили да уђу са псом, а рачун је ишао на нашу кућу – кажу у једном од угоститељских објеката, у којем су чим су уочили грешку брзо реаговали и исправили је.

Уз још једно велико извињење, угоститељи поручују да „неке особе са инвалидитетом јасно могу да препознају, а у овом случају није било сасвим јасно“.

- Захвални смо што је омбудсман свима нама угоститељима указао на ову обавезу, врло је тешко бити у току са свим прописима који нас се директно тичу.

Омбудсман Ерика Тот Салаи поручује да се „радило о непознавању прописа који регулише ову област, а не о намерној дискриминацији“.

БОНУС ВИДЕО:

ОГАЊ ИМ ПРОГУТАО СВЕ: Пожар жестоко оштетио кућу у Малом Пожаревцу у којој живи шесторо деце

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У ЧАСТ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Дан словенске писмености у Вуковом Тршићу