МУМИН НА УЛИЦИ ПОНОВО ПЕЧЕ: Ништа лепше не греје руке од фишека са врелим кестењем

Зорана Рашић
Зорана Рашић

24. 11. 2021. у 18:06

КАД се 77. годишњи Мумин Јакупи појави у центру града са својим мангалом и из њега замирише печени кестен, за Параћинце је то сигуран знак да су дубоко загазили у јесен.

МУМИН НА УЛИЦИ ПОНОВО ПЕЧЕ: Ништа лепше не греје руке од фишека са врелим кестењем

Фото: З. Рашић

А за „Новости“, знак да је угледни Горанац четврту годину заредом испунио обећање да ће пећи кестен све док га здравље служи. Чинио је то, прича, претходних шездесет година, па га никаква болештина неће спречити да тако буде и на даље.

Док је потпаљивао ћумур, без ког нема добре посластице, држећа старина нам објашњава да је ове сезоне, због суше, кестен мало слабијег квалитета. Али вични мајстор какав је он зна да и из таквог извуче врхунски укус.

- Кестена има, али нема људи. Улице су све празније због свега по мало. Због короне највише. И поред тога, себи сам наредио да од кестења нећу да одустанем. Понесем од куће и напечем кило-два, толико се надам и да продам. Кад буде хладније и продаја ће бити већа јер ништа лепше не греје руке од фишека са врелим кестењем – са осмехом тврди Мумин, док услужује прву муштерију те вечери.

Фото: З. Рашић

Због градске фонтане саграђене пре две године, морао је за двадесетак метара да помери киоск са места на ком се налазио деценијама. Семенке, кикирики и кокице „бизнис“ је који је развио још стари Шабан, Муминов отац. И данас тај киоск зову „Код Шабана“. На том месту Мумин је стекао пензију, али од рада не одустаје више због „чашице“ разговора него због пара. На срећу, не мора да бира да ли ће у киоск или за мангал.

Мирис кестења одавно му је испунио душу, а и годинама је био једини кестенџија у Поморављу. Не каје се нимало што је скоро цео живот провео тако на улици.

ТАЈНА УКУСНЕ ПОСЛАСТИЦЕ

Овај мајстор за кестен пече га од своје петнаесте године, а продавао га је некада и у Загребу пре него што је одлучио да се врати у Параћин. Тајна укусног кестења је да не прегори већ да се лагано пече четрдесетак минута, открива Мумин за „Новости“. Мора се бити стрпљив у стајању на улици, али у томе види и разлог свог доброг здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

НА САМО ДВА САТА АВИОНОМ ОД БЕОГРАДА: Одлична дестинација за летовање - сви детаљи резервације и аранжмана