ЂУРАЂ ГЛЕДА ГРАД СА ТРГА: Идејно решење за споменик оснивачу Смедерева биће одабрано до пролећа

Јелена Илић

21. 11. 2021. у 07:13

СПОМЕНИК деспоту Ђурђу Бранковићу, оснивачу града Смедерева и последњем владару на српском средњовековном престолу, биће подигнут на централном градском тргу у Смедереву. Одлука је донета после вишемесечног усаглашавања ставова водећих градских културних посленика.

ЂУРАЂ ГЛЕДА ГРАД СА ТРГА: Идејно решење за споменик оснивачу Смедерева биће одабрано до пролећа

Споменик деспоту Бранковићу биће у центру / Фото Н. Ж.

- Као најбоља локација за споменик Ђурђу Бранковићу изабран је Градски трг, и то место непосредно на улазу у пешачку зону, Улицу краља Петра, где се сада налази киоск. Споменик ће лицем бити окренут ка Храму Светог Ђорђа, каже градоначелник Смедерева Јован Беч.

Градоначелник објашњава да је један од предлога био да се споменик подигне на улазу у Смедеревску тврђаву, али је он одбачен јер је тврђава већ сама по себи споменик. До краја месеца позив за идејно решење изгледа будућег споменика биће послат на седам адреса емининентих уметника у Смедереву и Београду. Они ће имати четири месеца да предложе идејно решење. Најбоље предлоге рангираће стручна комисија, а победник конкурса добиће награду.

Сагласност за подизање споменика мораће да да и надлежно Министарство културе и информисања.

Иначе, ово је други пут у последње три године да се покреће процедура подизања споменика. Прва је била пре три године, након петиције грађана. Формирана је комисија са задатком да објави конкурс и изврши избор идејног решења, али свој посао никада није обавила. Другу иницијативу покренуо је градоначеник Јован Беч.

Очекује се да би споменик могао да буде завршен крајем наредне године. Тако ће, коначно, бити исправљена неправда према Ђурђу Бранковићу без чијег залагања, вероватно, не би било ни данашњег Смедерева.

Деспот Ђурађ Бранковић (1375-1456) један је од најтрагичнијих и неправедно запостављених српских владара. Подигао је Смедеревску тврђаву у периоду од 1428. до 1439. као управно, војно, привредно, културно и црквено седиште Деспотовине. Мудри владар тврђаву је сазидао као последњу одбрану од Турака, а она ће својом монументалношћу, означити сјај и пропаст српске немањићке државности.

СВЕ ДАО ЗА СРБИЈУ

КАКО га извори описују, деспот је био "образован, стасит и пун достојанственог изгледа". Као оштроумни дипломата, покушао је да и родбинским везама сачува границе своје државе. Међутим, није успео да стабилизује Србију, мада је два пута Смедерево одолевало турским нападима. Коначно, Турци су ушли у престоницу деспота Ђурђа, тако да је 1459. падом Смедерева пала и наша средњевековна држава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)