ГАС СТИЖЕ У КОСЈЕРИЋ: Кроз цеви постављене пре десет година, из правца Ужица почиње да стиже ново гориво

Т. ПАУНОВИЋ

16. 11. 2021. у 05:55

КОСЈЕРИЋ, коначно, почиње нормалније да дише, а све је набоље кренуло још у марту, када су први човек локалне самоуправе Жарко Ђокић и министарка задужена за заштиту животне средине Ирена Вујовић потписали неколико уговора чија ће реализација очистити небо изнад града на Скрапежу.

ГАС СТИЖЕ У КОСЈЕРИЋ: Кроз цеви постављене пре десет година, из правца Ужица почиње да стиже ново гориво

Жарко Ђокић, Приватна архива

Иако је овдашњ цементара "Титан" у савремену технологију уложила не мала девизна средства, годинама је словила као главни кривац за то што се Косјерић налази високо на списку најзагађенијих градова у Србији. И, док су трајала препуцавања са Цементаром, надомак града су дуже од деценије чекале постављене цеви и мерна станица за гас из правца Ужица.

- Гас најзад стиже, и то на најважније место, у јавно-комунално предузеће "Градска топлана", у којем се приводи крају реконструкција котлова и опреме неопходне за прелазак са мазута на еколошки знатно прихватљивији енергент - објашњава Ђокић.

Фото Б. Остојић

Сложени и обимни радови на конверзији ће, сазнајемо, коштати 67 милиона днара, а средства су обезбеђена из општинске касе, уз учешће Министарства за заштиту животне средине и "Србијагаса".

Почетак испоруке топлотне енергије добијене на овај начин се очекује најкасније за две седмице. Како је најављено, из нове котларнице грејаће се око 230 станова и простор у државним и општинским установама, те послови простор овдашњих предузећа. И, то је тек почетак...

Током ове и наредне грејне сезоне планирано је гашење шест котларница на дрва и угаљ, а нова, која користи гас ће обезбеђивати топлоту за Дом здравља, основну и средњу школу, две спортске хале и стамбену зграду код цркве.

Приватна архива

Истовремено је најављена и гасификација ужег градској језгра, где се махом налазе приватне куће и малопродајни објекти.

Занимљиво је, међутим, да је у Косјерићу - упркос коначном доласку гаса - завладала права помама за котловима који сагоревају пелет. Јер, од Министарства за заштиту животне средине је добијено 15 мииона динара на име субвенција домаћинствима која ће угасити сопствене котларнице на угаљ и купити пећи на пелет. На списку је 120 приватних објеката који ће искористити ову погодност, али има још заинтересованих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАВРШЕНА ДЕВЕТА ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА ВОЈВОДИНЕ: Додела медаља и признања у Кристалној дворани у Зрењанину (ФОТО)