УГАЉ И ДИЗЕЛ ГУШЕ СУБОТИЦУ: Удружење грађана "Солидарност" реализује амбициозни пројекат "Мониторинг загађености ваздуха"

Ј. ЛЕМАЈИЋ

13. 11. 2021. у 07:26

УРЕЂАЈИ за мерење квалитета ваздуха у Суботици често показују параметре који су знатно виши од граничних вредности.

УГАЉ И ДИЗЕЛ ГУШЕ СУБОТИЦУ: Удружење грађана Солидарност реализује амбициозни пројекат Мониторинг загађености ваздуха

Фото Ј. Л.

За то су у највећој мери крива индивидуална ложишта, која чине чак 57 одсто индикованих загађивача, а ту су и мотори са унутрашњим сагоревањем - нарочито "дизелаши" и индустријска постројења.

Свесни да се то не може тако лако спречити, чланови удружења грађана "Солидарност" траже да се у граду инсталирају мерни уређаји, па да Суботичани благовремено буду обавештавани о периоду највећег загађења.

- Поставили смо још четири инструмента који указују да је у октобру ваздух чак 11 дана био у категорији "јако загађен". Ако је стандард 25, а загађење више од 600, онда можемо да замислимо шта смо све усдисали... Стручњаци би требало да утврде колико још мерних инструмената треба да се постави - истиче Миклош Олајош Нађ испред УГ "Солидарност" које реализује пројекат "Мониторинг загађености ваздуха".

Свесни да сами мало тога могу да учине, јер је угаљ и даље основни енергент у многим домаћинствима, овдашњи еколошки активисти апелују на повећање зелених површина, промовишу бицилизам и предлажу да се више користи обилазница, како би се саобраћај тешких возила изместио из центра града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЂУРИЧИНЕ КЛАДИОНИЧАРСКЕ ПРИЧЕ: Побегао ми је аутобус док сам слушао резултате, а моја жена није ни приметила да ме нема (ВИДЕО)

ЂУРИЧИНЕ КЛАДИОНИЧАРСКЕ ПРИЧЕ: Побегао ми је аутобус док сам слушао резултате, а моја жена није ни приметила да ме нема (ВИДЕО)

"Кладионичарске приче" су нови видео-пројекат компаније Новости намењен свим љубитељима спортског клађења који ће моћи да уживају у занимљивим причама наших гостију.

01. 12. 2023. у 15:20 >> 20:00

Коментари (0)

МУЖ МЕ ВАРА СА КУМОМ Исповест очајне жене: Морала сам да се понашам као да се ништа није десило