КАМЕНЕ КУЛИСЕ У РАЈЦУ И РОГЉЕВУ: Аутентични градови вина и ракије све чешће дочекују филмске и телевизијске екипе

С. М. ЈОВАНОВИЋ

10. 11. 2021. у 07:26

АУТЕНТИЧНЕ грађевине које су стари мајстори градили изнад села, ближе виноградима, са укопаним подрумима у којима је идеална температура за чување божјег нектара, све чешће су и сценографија домаћих филмова и серија.

КАМЕНЕ КУЛИСЕ У  РАЈЦУ И РОГЉЕВУ: Аутентични градови вина и ракије све чешће дочекују филмске и телевизијске екипе

Фото С. М. Јовановић

На Рајачким и Рогљевачким пивницама, у последње време, снимљене су неке од најлепших сцена култних остварења - од "Чарлстона за Огњенку", "Енклаве", "Сенки над Балканом", "Хотела Београд"...

А, недавно су пивнице у Рајцу са успехом "одглумиле" стари Београд, Савамалу и Чукур-чесму, које ће гледаоци наредног пролећа моћи да погледају у филму и ТВ серији "Што се боре мисли моје", редитеља Милорада Милинковића.

- Тај део историје, који се тиче Михаила, из необјашњивих разлога "непокривен" и необрађен, а он је био врло модеран државник и имао је широку визију због које је, нажалост, и трагично завршио. Са једне стране је јачао војску и почео да је наоружава, а са друге зидао Народно позориште, чији крај радова није дочекао - каже продуцент Предраг Бајчетић.

Милинковић са екипом, Фото С. М. Јовановић

Сага о српском кнезу Михаилу Обреновићу, који је двапут био на српском трону, а чија је владавина окончана атентатом у Кошутњаку 1868. привукла је пажњу филмаџија зато што, вели редитељ Милинковић, та прича, заправо, није испричана.

Филм и ТВ серија носе радни наслов "Што се боре мисли моје", по песми за коју се верује да ју је кнез Михаило посветио Клеопатри Карађорђевић, удатој Петронијевић...

- Овде ми је сјајно, као да сам се вратио 200 година уназад. Нисам знао да ово постоји...

Играм Ђорђа Чогурића који није историјски лик, иако је у овом контексту присутан као један од оних који би требало да повеже причу - каже глумац Милош Тимотијевић.

Тимотијевић (у средини) на снимању, Фото С. М. Јовановић

Иначе, екипа је управо у пивницама снимила и познати сукоб код Чукур-чесме, који је покренуо читав низ догађаја и довео до ослобођења Београда, Смедерева, Кладова, Соко града, Ужица и Шапца, чије је кључеве 1867. примио кнез Михаило Обреновић.

- Рајачке пивнице су се потпуно уклопиле у тај део старог Београда, мало је додуше брдовитије него што је Савамала, али одлично за дочаравање догађаја који чак ни код Вука Караџића није испричан - закључује Драгољуб Стојковић који је, уз редитеља Милинковића, један од сценариста овог пројекта.

Небојша Дугалић, Фото С. М. Јовановић

ПОДЕЛА

ГЛАВНЕ улоге у овом филму играће Драган Мићановић, Наташа Нинковић, Тамара Крцуновић, Зоран Цвијановић, Олга Одановић, Александар Срећковић... а на Рајачким пивницама су сцене снимали и Небојша Дугалић, Милош Тимотијевић, Ненад Окановић...

ЗАДОВОЉНИ И СТАТИСТИ

У РАЈАЧКИМ пивницама се окупило и 50 статиста из Неготина, околине, па чак и из Књажевца - да, раме уз раме са глумачком екипом, пред камерама "оживе" сцене српског и турског сукоба, погибију калфе Саве Петровића, те одмазду над Турцима и, потом, турску над Србима.

- Ово је велико искуство, бити на овом месту и осетити атмосферу једне епохе српског народа, када су се ослобађали од Турака - каже један од статиста Иван Каралић, једнако фасциниран и филмским амбијентом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)