ИЗВОЗИЛИ МЕСО ЗА ПОЛА ЕВРОПЕ: Сагласност о хитности санације крова старе кланице у Великој Плани

Ј. ИЛИЋ

06. 11. 2021. у 08:25

ЗГРАДА Старе кланице у Великој Плани, првог индустријског објекта овог типа у Србији, подигнута пре једног века, годинама чека санацију да би се - као споменик културе под заштитом државе - спасла од пропадања и урушавања.

ИЗВОЗИЛИ МЕСО ЗА ПОЛА ЕВРОПЕ: Сагласност о хитности санације крова старе кланице у Великој Плани

Фото СО у Великој Плани

Током недавног састанка челника локалне самоупправе са помоћницом министра културе Данијелом Ванушић и директором Регионалног завода за заштиту споменика културе Дејаном Радовановићем, договорено је да Завод Министарству достави редослед корака и план превентивних мера, како би санација што пре била започета. Како је истакнуто, најхитнији су радови на крову Старе кланице, који само што се не сруши...

- Проблем је читава горња етажа објекта, јер су зидови нестабилни, а кров оштећен, па су пре озбиљније зиме неопходне демонтажа и санација. Претходних година није било много снега, а сада се више не можемо поуздати у овакву наклоност природе - каже Дејан Радовановић, директор Завода за заштиту споменика културе.

Стара кланица је део некадашњег комплекса привредно-индустријских објеката које су у Великој Плани - у периоду од 1886. до 1928. - подигли немачки индустријалци Кристијан Шојс и Вилхелм Шумахер. Вредан споменик индустријске архитектуре с почетка 20. века је под заштитом државе дуже од 30 година, али га то није сачувало од зуба времена.

Зграда је, иначе, власништво локалне самоуправе и налази се у најстрожем центру вароши, у Улици Милоша Великог, у непосредној близини зграде Општинске управе. Иако Плањани немају новац за комплетну санацију, најављују да ће се накако снаћи за најхитније радове, док за све остало очекују финансијско учешће државе.

ТРАДИЦИЈА

ВЕЛИКА Плана је деценијама била позната по кланичној индустрији. Најпре је, 1889, фирма "Клефиш и Зојс" основала кланицу а следеће године је то учинио и Вилхелм Шумахер. У периоду између два светска рата, подигнуте су још две - она Тонија Клефиша, те ортачка мештанина Мике Јовановића и Београђанина Бранка Станишића. Кланице су биле важан извозник меса у Западну Европу.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (1)

ЈЕДАН ЛАНАЦ – ТРИ СЈАЈНА ХОТЕЛА: Одаберите Xanadu у Белеку или Бодруму сад, а оним у Макадију обрадујте себе у сред зиме