НА МЕТИ ВАНДАЛА ОМЧИКУСОВА СКУЛПТУРА: Богатство Кикинде засули бојом

Рада Шегрт

03. 11. 2021. у 18:36

НЕПОЗНАТИ починилац је плавом бојом „ишарао“ велики скулптуру од теракоте која се налази испред Галерије "Терра", на градском тргу, у центру Кикинде.

НА МЕТИ ВАНДАЛА ОМЧИКУСОВА СКУЛПТУРА: Богатство Кикинде засули бојом

фоото: Р. Шегрт

Теракота великог формата је рад нашег чувеног сликара Петра Омчикуса и на том месту налази се заједно са још неколико, такође великих скулптура, које су на то место постављене почетком јула, пред Интернационални вајарски симпозијум „Терра“.

- Прошле године смо први пут одлучили да скултуре остану на тргу и после годишње изложбе скулптура насталих на претходном симпозијуму. Мислимо да град заслужује да у центру има такве уметничке драгоцености и били смо јако срећни што се до сада ништа непријатно није догодило. Нико није шарао нити на други начин нарушавао скулптуре. Кикинђани су схватили какву привилегију имају и одлучили су да чувају скулптуре. Нажалост, овај пут нашао се појединац да остави свој сраман „потпис“. Искрено се надам да је неко , ипак, видео ко је то урадио и да ће му одржати лекцију да то више не чини – оптимиста је вајар Слободан Којић, директор Центра за ликовну и примењену уметност „Терра“.

Инцидент се,вероватно, догодио током викенда и са њим је упозната и кикиндска полиција. Камере са суседних продавница, нажалост, нису забележиле тај тренутак. Којић се нада да ће боја са скулптуре моћи да се скине, тако да не дође до оштећења дела великог Петра Омчикуса.

- Није циљ кажњавање већ развијање свести грађана да су скулптуре велика драгоценост и ументичка вредност Кикинде, коју немају други градови. Зато бих волео да сви схвате да ова уметничка дела треба љуморно и пажљиво да чувамо. Град нам је и лепши и богатији са њима – поручио је Којић.

ТРИ ЛОКАЦИЈЕ

Ово је, на срећу, усамљен пример негативног односа према скулптурама у центру Кикинде. Последњих година није се догодило ништа слично, а „Террине“ скулптуре великог формата налазе се испред галерије „Терра“, испрег главног улаза у Градску кући и у дворишту Опште болнице. Ни на једном месту последњих година није било уништавања, фарбања, исписивања графита.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (0)

И ДАЉЕ ЈЕ ВРЕМЕ ЗА МОРЕ: Vogue Hotel у Бодруму је у сваком смислу одличан избор и у њему ће уживати цела породица