САЧУВАН СИМБОЛ ГРАДА: Обављени интервентни радови на Аџића кући у центру Краљева

Г. ЋИРОВИЋ

01. 11. 2021. у 13:17

СРЕДСТВИМА у износу од 900.000 динара која су опредељена у градском буџету, Завод за заштиту споменика културе обавио је интервентне радове на Аџића кући у центру Краљева, једне од најстаријих у граду на Ибру, у којој је смештена редакција угледне и познате „Повеље“, издавачке делатности овдашње Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“.

САЧУВАН СИМБОЛ ГРАДА: Обављени интервентни радови на Аџића кући у центру Краљева

Г.Шљивић

Према речима Катарине Грујић Брковић, директорке Завода за заштиту споменика културе Краљево, радови су успешно обављени на оштећењима објекта, посебно на дотрајалом кровном покривачу, као и на неадекватним електро-инсталацијама.

- Овде се наш посао на заштити Аџића куће, утврђеног непокретног културног добра, не завршава. Планирана је израда нове пројектне документације која ће подразумевати конзерваторско-рестаураторске радове. Идеја је да санирамо подрумске просторије, изградимо нови мокри чвор, као и да се направи адекватан депо за издавачку делатност библиотеке – каже Грујић Брковић.

Г.Шљивић

Аџића кућа, једна од најстаријих у Краљеву

Аџића кућа представља јединствени пример фолклорне архитектуре из прве половине 19. века у Србији. Изградио ју је Јеврем Новаковић, познати земљопоседник и трговац, а потом ју је 1922. године продао тадашњем председнику општине Михаилу Хаџи-Алексићу.

Обимнија рестаурација обављена је 1976. када су санирани темељ, трем, кровна конструкција и степениште подрума.

- Ово је одличан пример сарадње на очувању културног наслеђа и неговања савременог стваралаштва - наглашава Јасминка Марковић, директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“. - Аџића кућа је симбол града и архитектуре из 19. века, а „Повеља“ је симбол наше издавачке делатности по којој је краљевачка библиотека надалеко позната и препознатљива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)