НАУКА У СЛУЖБИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Студент Милош Александрић из Крушевца успешно учи два факултета и води микропредузеће

Софија Бабовић

31. 10. 2021. у 10:20

СВЕ је почело само као школска идеја када је матурант Хемијско-технолошке школе у Крушевцу, талентовани Милош Александрић одлучио да покрене малу производњу домаће, ручно израђене козметике.

НАУКА У СЛУЖБИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Студент Милош Александрић из Крушевца успешно учи  два факултета и води микропредузеће

Млади заинтересовани да уче о биљкама, Фото Канцеларија за младе

У тада скромној хемијско-сапунској лабораторији под именом "Мелиса" почео је 2015. да израђује сапуне, креме, лосионе, парфеме, чајеве, мирисне јастучиће и свеће у оквиру програма ароматерапије.

Данас је Милош студент два факултета, где изучава лековито биље, на Пољопривредном факултету у Крушевцу и на Технолошком факултету у Лесковцу, а "Мелиса" је у међувремену постала Удружење, са регистрованим микропредузећем, где Милош са својим колегама непрестано усавршава рад, контролисан од садње до финалног производа.

- Сада имамо заокружену прозводњу, на посебним парцелама, само је биљка мелиса на неких четрдесетак ари, а узгајамо и лаванду, смиље, рузмарин, нану - прича, за "Новости", успешан студент-предузетник Милош Александрић.

- Управо је идеја била да добијемо комплетан финални производ, а то можемо уколико смо потпуно упућени у начин гајења, све корисне лековите компоненте, географски положај, ваздух, надморску висину на којој биљка расте, квалитет земљишта.

Милош Александрић, Фото Канцеларија за младе

Са осавремењивањем производње ради се и на полуготовим и готовим производима, али и декорацијама које су прилагођене годишњим добима. И летњи и јесењи аранжмани сапуна и лековитих производа врло су тражени. Дани кад је од џепарца издвајао за куповину етеричних уља, минерала, амбалажу и засаде одавно је иза овог заљубљеника у природу.

Радо се присећа и првих експеримената које је радио још као ученик, као и првих козметичких производа, успешно примењиваних на свом лицу.

- Мисија "Мелисе" није само да помаже у лечењу људи, већ и да упозна, пре свега младе, са природном козметиком, лековитим биљкама Расинског округа, њиховом правилном употребом и очувањем животне средине - каже Милош.

- Млади јесу заинтересовани за ову тему, јер је природно лечење све популарније последњих година. Циљ је да спојимо традицију и савремену козметику.

Фото Приватна архива

"Мелиса" је и као удружење грађана добило подршку Канцеларије са младе Одељења за друштвене делатности Крушевца путем Локалног акционог плана. У Клубу Канцеларије недавно су почеле и атрактивне радионице, где се млади уче практичној изради природних сапуна, парфема и крема, али и распознавању биља и значају ароматерапије.

Поштовање природе види се и кроз паковање свих Милошевих производа, од сапуна, преко миришљавих јастучића. Сва амбалажа је еколошког порекла, па се може и рециклирати.Епидемија вируса корона омела је "Мелису" да прошири дистрибуцију производа. Тренутно се природна козметика, као и други лековити производи могу поручити путем друштвених мрежа,пре свега "Инстаграма", на сајмовима, изложбама заната, а посебан кутак за презентацију омогућила им је и Специјална болница Рибарска Бања код Крушевца.

Фото Приватна архива

Таленат

МИЛОШ је још као средњошколац био успешан на такмичењима, редовно учествовао на многобројним научним смотрама, у Крушевцу, Нишу, Јагодини, Београду, организовао квизове из хемије, уметнички програм и представу како би приближио најмлађима овај природњачки предмет. Био је и млади амбасадор културе града Крушевца, објављивао је стручне радове о драгоцености минерала, киселим кишама, тврдој води.

Биљке

ЦВЕТ Melissa officinale по којој су удружење и микропредузеће "Мелиса" добили име, помогла је Милошу Александрићу у санирању болова у стомаку услед нетолерантности на казеин из сира. То је била једна од првих биљака коју је Милош упознао и кренуо да проучава.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика