СРПСКА ЕЛИТА ШКОЛОВАЛА СЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Предавање др Александре на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

В.Н.

28. 10. 2021. у 08:38

КАО колевка културне дипломатије Француска је неговала традицију именовања најобразованијих и најмудријих саветника владара и влада.

СРПСКА ЕЛИТА ШКОЛОВАЛА СЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Предавање др Александре на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Др Александра Колаковић/ Фото:КЦНС

Како др Колаковић наводи, због тога и чињенице да је ова држава представљала симбол културе и интелектуалног надахнућа прва генерација Срба која је стварала модерну српску државу „није остала имуна на мисао да се упозна на том извору идеја".

То је био само почетак сарадње која траје још од 1841. године, када је српска елита почела да се школује у Француској.

Да ли је 21. век унео промене у оквире научне сарадње и на који начин она може бити важна за даљи развој француско-српских дипломатских односа? Колико је наука присутна у државним стратегијама и плановима као средство које у себи носи значајан дипломатски потенцијал? Који су постојећи оквири научне сарадње француских и српских научника у другој деценији 21. века?


 

Ово су само нека од питања на које др Колаковић даје одговоре, правећи осврт на минуле, тренутне и будуће програме међународне сарадње на пољу науке.

Предавање др Александре Колаковић на тему „Научна сарадња Француске и Србије на почетку 21. века" може се погледати  на Јутјуб каналу КЦНС.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)