АСФАЛТ СПАЈА СЕЛА И СВЕТИЊЕ: Реконструкција макадамског пута Рудно—Студеница од виталног значаја за мештане

Г. ЋИРОВИЋ

27. 10. 2021. у 11:55

УКОЛИКО не буде неких непредвиђених околности и уколико послуже временске прилике, пет од укупно петнаест километара макадамског пута од Студенице до Рудна на истоименој висоравни биће потпуно реконструисано и асфалтирано до краја ове године, као што је то мештанима обећао председник Александар Вучић приликом недавне посете Краљеву.

АСФАЛТ СПАЈА СЕЛА И СВЕТИЊЕ: Реконструкција макадамског пута Рудно—Студеница од виталног значаја за мештане

Г.Шљивић

Иако је у питању локални пут, ова саобраћајница је од виталног значаја за мештане студеничког, ушћанског и рудњанског краја. Осим што ће модерном саобраћајницом спојити манастире Студеницу и Градац, олакшаће пут основцима из Рудна који похађају школу у Студеници, као и комуникацију са Краљевом, јер скраћује „деоницу“ у оба смера за педесетак километара.

Земљани радови почели су средином септембра, а асфалтирање три километра са студеничке и два километра са рудњанске стране почетком овог месеца.

- Ова деоница је изузетно захтевна због тешког терена и великих ископа. Ангажована су четири багера гусеничара. Ширина пута је пет метара са подлогом која иде од 25 до 50 центиметара дробљеног каменог агрегата. У неким деловима радили смо и продубљења материјалом из локалног позајмишта, где су нам мештани дозволили да користимо њихове парцеле – у кратким цртама реферише Бранислав Папакоча, шеф секције Краљево предузећа „Нови Пазар пут“.

Овај капитални пројекат финансира држава преко ЈП „Путеви Србије“. Вредност ове, прве фазе радова је око 129 милиона динара, док се процењује да ће реконструкција и асфалтирање свих 15 километара достићи цифру од укупно око 400 милиона.

- Деценијама су мештани сањали да се савременом и безбедном саобраћајницом повежу Студеница и Рудно, да две српске светиње, средњовековни манастири Студеница и Градац коначно буду повезани. Ето, и ти снови постају јава - рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић обилазећи градилиште. - Очекујем да радови буду завршени у предвиђеном року, као и да већ наредне године започнемо реконструкцију преосталих 25 километара.

ПОТЕНЦИЈАЛ

- ОБНОВОМ инфраструктуре и новим улагањима верујем да ће се многи људи који су се због посла одселили, вратити да живе и у Студеницу и у Рудно. Локална самоуправа ће обезбедити новац и за субвенцију пољопривреде и за развој сеоског туризма – нагласио је Терзић. - Убеђен сам да ће многи туристи из Београда, Новог Сада, па и из иностранства чешће долазити у ове прелепе крајеве. Сада ће бити много доступнији, јер ћемо имати нови пут, један од најбољих у овом делу Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика