КАНАЛ СЕ ОД ТАЛОГА ГУШИ: Скрининг главног тока хидросистема Дунав-Тиса-Дунав показао критичне тачке

Ј. Ј. БАЉАК

27. 10. 2021. у 08:25

ОДРЕД извиђача "Завичај 1093" из Врања, у партнерству са Руско-српским хуманитарним центром из Ниша, урадио је скрининг главног тока канала Дунав-Тиса-Дунав, који је показао да је пловност тог веома важног, али заборављеног војвођанског водотока изузетно смањена, због велике количине талога и бујне подводне вегетације.

КАНАЛ СЕ ОД ТАЛОГА ГУШИ: Скрининг главног тока хидросистема Дунав-Тиса-Дунав показао критичне тачке

Екипа код села Потпорањ, Фото Град Вршац

Зато је, кажу, неопходно да се уради његово измуљавање и ослобађање од растиња, како би могао да обавља своју превасходну намену - да регулише ниво Дунава и наводњава оранице.

Овај јединствени подухват, за који су се спремали три године, извела је експедиција од 15 искусних скаут ренџера и руских спасилаца. Са два професионална регатна чамца, за четири дана прешли су 290 километара главног тока од Бездана до Банатске Паланке, успут се сусрећући са озбиљним потешкоћама, што су и документовали фотографијама и видео-снимцима.

- У великом делу, канал има много више талога него воде, што погодује експанзији трске и осталог барског биља. Услед те бујне вегетације, која успорава и проток воде, наши чамци су на појединим деоницама буквално једва успевали да прођу. Да каналом не иду бродови тегљачи, чији су мотори довољно јаки да могу да самељу шевар и прођу даље, он би био као бара - каже, за "Новости", Јован Коцевски, један од организатора спуста.

Најкритичнија тачка у околини Врбаса, Фото Град Вршац

Најкритичнија тачка налази се у околини Врбаса. Том деоницом од шест километара нису ни пловили, јер је процењено да, због еколошког загађења и највећег степена замуљаности, то не би било безбедно за учеснике. Критично је и код села Јарковац, у јужнобанатској општини Пландиште, где је ток толико успорен да се може окарактерисати као стајаћа вода. Ту је и приобаље закрчено шибљем, што онемогућава да се из чамца изађе на обалу.

- О свему овоме ћемо написати детаљан извештај, који ћемо за око месец дана доставити министарствима одбране и заштите животне средине, као и ЈП "Војводина воде", у нади да ће се изнаћи средства и воља да се овај проблем реши - истиче Коцевски. И свака локална самоуправа, кроз чију територију канал протиче, добиће сређену документацију само за свој део канала, како би могли да санирају ток у својој надлежности.

Фото Град Вршац

"Тужна Морава" дала резултате

"ЗАВИЧАЈ 1093" је 2016. опловио и 230 километара дуг ток Јужне Мораве, у акцији коју су назвали "Тужна Морава". Пет година касније виде се ефекти њиховог рада, јер су локалне самоуправе у сарадњи са ЈВП "Србијаводе" решили најкритичније тачке. У наредном периоду планирају да ураде скрининг и свих попречних канала ДТД, као и Великог бачког канала.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)