ХУМАНО УТОЧИШТЕ СЛАВИ РОЂЕНДАН: "СОС Дечије село Краљево" обележило 17 година постојања

Г. ЋИРОВИЋ

26. 10. 2021. у 11:55

СКРОМНО и у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, „СОС Дечије село“ у Краљеву обележило је 17 година свог постојања и успешног рада.

ХУМАНО УТОЧИШТЕ СЛАВИ РОЂЕНДАН: СОС Дечије село Краљево обележило 17 година постојања

Г.Шљивић

Уточиште за децу без родитељског старања у краљевачком насељу Берановац, једно од 500 сличних у 135 држава света, основала је аустријска хуманитарна организација „СОС киндердорф интернационал“ 2004. године. У овом хуманом насељу на два и по хектара саграђено је и потпуно опремљено 14 породичних кућа од по 140 квадрата у којима, у исто толико хранитељских породица живе малишани, узраста од две до 17 година, под старатељством „сос родитеља и тета“.

- У протеклих 17 година у мрежи наших хранитељских породица дом пун љубави пронашло је 170 деце и младих без родитељског старања, из целе Србије. Неки од њих већ су завршили школовање, запослили се, основали своје породице и добили децу, осамосталили се. Храбро корачају кроз живот, не заборављајући дане одрастања у Дечијем селу, своје хранитеље, браћу, сестре, пријатеље. И данас они су део наше велике породице и управо ту се неретко враћају да поделе своју радост и успехе - каже Весна Мраковић Јокановић, национална директорка „СОС Дечија села Србија“.

Осим породичног окружења и родитељске бриге хранитеља, свакодневну подршку на превазилажењу траума, тешких животних искустава, развојних потешкоћа и социјализацији деце и младих, деци и младима у СОС Дечијем селу Краљево пружа и психо-педагошки тим, породични асистенти и програми за младе.

- Поносни смо што смо успели у нашој мисији да помогнемо безбедном и подстицајном окружењу за раст и развој деце, одгајање самосталних младих људи и на томе што породичну солидарност виде као највећи ослонац – додаје Весна Мраковић Јокановић. - Са радошћу обележавамо наше резултате, нарочито Дечијег села у Краљеву, које свакоднево ствара трајне везе саткане од љубави и поверења, за 85 деце и младих, уз посвећену бригу хранитеља и рад свих запослених, подршку наших партнера, заједница и донатора. Верујемо да ћемо уз овакву подршку успешно наставити да испуњавамо своју мисију.

ПОДРШКА

ОД ове године у краљевачком „СОС Дечијем селу“ ради и Центар за подршку породицама у ризику од издвајања деце који, баш као и исти Центри у Београду, Нишу и Гаџином Хану, ради са родитељима како би превладали животне кризе и оспособили се за адекватну бригу о својој деци и како би породица остала на окупу када год је то могуће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)