ДОТРАЈАЛЕ ЦЕВИ ПУЦАЈУ НОН-СТОП: Радници новосадског ЈКП "Водовод и канализација" ових дана имају пуне руке посла

С. БАЈИЋ

26. 10. 2021. у 06:21

ЕКИПЕ градског ЈКП "Водовод и канализација" су само у септембру месецу ове године имале чак 405 интервенција на водоводној мрежи, од чега је било 136 санираних хаварија, што у просеку износи 4,5 поправки сваког дана.

ДОТРАЈАЛЕ ЦЕВИ ПУЦАЈУ НОН-СТОП: Радници новосадског ЈКП Водовод и канализација ових дана имају пуне руке посла

Екипе поправљају харавију на водоводној мрежи, Фото ВиК

Поред санирања хаварија, у интервенције које обавља Служба "Одржавање водоводне мреже", убројани су и радови у шахтовима и водомерним просторијама корисника, замене вентила, као и остали радови за које није потребно раскопавање јавне површине.

У том јавном предузећу истичу да је уз радове на изградњи и реконструкцији водоводне и канализационе мреже, санирање хаварија на водоводној мрежи такође у њиховој надлежности.

- Хаварије на водоводној мрежи су сва цурења воде на јавним површинама а разлози због којих долази до хаварија су различити. Најчешћи узроци хаварија су дотрајалост водоводних цеви, као и кидање спојева од стране других извођача, односно, предузећа. Хаварије на водоводној мрежи је немогуће предвидети, али се наше екипе труде да их санирају у што краћем временском року. Када је реч о планираним радовима, они су обично у склопу неке од инвестиција као што су изградња или реконструкција мреже и по правилу се најављују унапред - кажу у ЈКП "Водовод и канализација".

Надлежни у том јавом предузећу такође наглашавају да уколико се на дневном нивоу установи већи број пријава кварова, а нема довољно расположивих машина и људства, уз претходну анализу одређују приоритете по којима се ради.

- Приоритет увек имају објекти од изузетне важности као што су болнице, домови здравља, школе, вртићи и слично. Други критеријум је величина насеља или дела града који остаје без воде и, наравно, трећи критеријум је када цурење на јавној површини угрожава функционисање саобраћаја или вода продире у подруме домаћинстава - кажу у ЈКП "Водовод и канализација".

Санације

ЈКП "Водовод и канализација" је у првих шест месеци ове године санирало укупно 635 хаварија на водоводној мрежи што у просеку износи 3,6 интервенција дневно.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)