ПЕСМА, ПЛЕС И СВИРАЊЕ ЛАКШЕ ДОПИРУ ДО ДЕЦЕ: Нови вид рада са корисницима Центра за бригу о породици

З.Глигоријевић

25. 10. 2021. у 11:24

МУЗИКОТЕРАПИЈА, нови вид рада са корисницима Центра за бригу о породици, поспешује сазревање, развој и њихово свакодневно функционисање, а пружа им и подршку у превазилажењу свакодневних животних изазова

ПЕСМА, ПЛЕС И СВИРАЊЕ ЛАКШЕ ДОПИРУ ДО ДЕЦЕ: Нови вид рада са корисницима Центра за бригу о породици

З.Глигоријевић

Реч је о техникама и методама у којима музика или звук служе као основно средство за успостављање комуникације са дететом или групом. Музикотерапијска сеанса обично траје до 50 минута, а одлуку о томе да ли се препоручује индивидуална или групна терапија доноси тим Центра, који у обзир узима узраст, развојне карактеристике детета и постављене терапијске циљеве.

- Наш тим постао је још бољи захваљујући Магдалени Бурхан, која је свакодневне активности оплеменила увођењем музикотерапије. Иако је садржај на којем терапут и дете раде подстицајан, мотивишући и ретко изазива отпор, структура сеансе је јасна и чврста, а деца кроз песму, плес и свирање немају утисак да "вежбају", већ ове активности доживљавају као игру и забаву. Тако оно што изгледа као игра има јасно постављену индикацију, методологију и усмерено је постављеним терапијским циљевима – каже Ивана Петровић, директорка Центра за бригу о породици.

Она додаје да су циљеви оваквих терапија развијање психомоторике, слуха, концентрације, доживљаја себе и других, као и развој маште и социјалних вештина, и решавање актуелних проблема.

Уколико дете са групом проведе довољно времена, почиње да перципира остале чланове и да са њима дели инструменте, терапеуте и успоставља бољу комуникацију…

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)