ЛЕЧИ И ХРАНА, МАКАР ДИЈЕТАЛНА: Општа болница у Пожаревцу уговорила испоруку оброка намењених пацијентима за наредних 12 месеци

Д. НОВКОВИЋ

25. 10. 2021. у 08:25

ОБРОКЕ за такозване лежеће пацијенте Опште болнице у Пожаревцу, током наредних годину дана, припремаће фирма "Муви кичн кетеринг" д. о. о. из Врчина крај Београда, са којом је поменута здравствена установа склопила оквирни споразум, јер прецизан договор није могућ због тога што се унапред не може знати колико ће порција бити потребно.

ЛЕЧИ И ХРАНА, МАКАР ДИЈЕТАЛНА: Општа болница у Пожаревцу уговорила испоруку оброка намењених пацијентима за наредних 12 месеци

ФОТО: Д. Новковић

Ипак, уговорена цена за више од 83.000 оброка износи 50 милиона и 229.000 динара, са урачунатим порезом, а обавеза Врчинаца је да сваког дана достављају три готова оброка - доручак, ручак и вечеру, плус ужину - који су спремљени од намирница прве класе квалитета.

Сходно спецификацији Опште болнице, oброци ће се спремати у складу са прописаним дијетама, а њих је на списку чак 28. Највећи број порција - 13.870 - предвиђен је за улкусну дијету, која се примењује код болести система за варење. Следе лагана, дијабетична и пуна, као и дијета за труднице и породиље. За све ове специфичности врсте намирница су редуковане, осим за пуну, која прописује да пацијент може све да једе, али у ограниченим количинама.

Добављачу је унапред одређено и које намирнице може да користи, а на списку су полубели или црни хлеб, пиринач, гриз, брашно, макароне, пилеће и јунеће месо, јаја, млеко, сир, кисела павлака, пасуљ, грашак и остало поврће, путер, кајмак, уље, свеже воће, мед, џем, шећер... Дозвољене су и заменске намирнице, па се на јеловнику - у прописаним границама - могу наћи и пилеће виршле, паштета и прса, као и воћни сокови и компот.

У болничкој спецификацији наведени су још прецизни седмодневни јеловници за сваку врсту болесника. Пример за један дневни мени намењен деци дијабетичарима подразумева за доручак виршле, хлеб и кувано јаје, за ужину хлеб и шољу млека, за ручак супу, хлеб и кувано јело, за поподневну ужину киселу јабуку и хлеб, за вечеру пилав и хлеб, а за касну ужину хлеб и млеко.

За време државних и верских празника планираће се посебни јеловници, који подразумевају празнични ручак или вечеру, са десертом.

ТРУДНИЦЕ

БУДУЋЕ маме ће, једнога дана, доручковати интегралну кифлу, крем сир, јогурт и салату од шаргарепе, ручаће супу, печени филе ослића, рижото са шаргарепом, сезонску салату и интегрални хлеб, а вечера ће им бити пита са месом и јогурт.

ТЕРМИНИ

ДОБАВЉАЧ је дужан да оброке сервира у прописаним терминима - доручак у 7.15, ручак у подне, вечеру у 17.15, док термине за ужине одређују лекари специјалисти.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)