ЗЛАТНЕ РУКЕ ЖЕНА СА СЕЛА: Завршен четврти сајам зимнице у Црнољевици недалеко од Сврљига

Д. АЛИХОЏИЋ

25. 10. 2021. у 06:21

ОВОГОДИШЊИ, Четврти сајам зимнице у сврљишком селу Црнољевица поново је организован у част жена које живе на селу производећи и прерађујући храну.

ЗЛАТНЕ РУКЕ ЖЕНА СА СЕЛА: Завршен четврти сајам зимнице у Црнољевици недалеко од Сврљига

Део изложених ђаконија / Фото Д. Алихоџић

Тања Лазаревић, заменица председника Скупштине општине, која је и сама способна да се избори за своје место у друштву, каже да је лепшем полу, ипак, лакше ако има подршку друштва.

- Без обзира на то где живи, жена мора да има своје приходе и буде независна. Зато и организујемо ове манифестације, да бисмо их охрабрили и подржали, па смо тако лане, уз помоћ међународних донатора, управо за жене са села обезбедили 40 пластеника - каже Тања која обрађује чак седам хектара, док народна посланица Светлана Милијић сматра да је признавање њиховог рада и улоге први корак ка постизању боље будућности.

А, Сајам у Црнољевици је био прилика да још једном покажу шта умеју, да се међусобно надмећу, али и да "украду" по неки рецепт...

- Негујем све што има везе са нашом традицијом и сеоским начином живота, почев од народне ношње, до јела и зимнице. Нама на југу Србије је мало теже да дођемо до тржишта, али смо упорне и имамо производе који су конкурентни - каже Емина Стефановић, док Анита Ђокић из Лалинца вели да се из града вратила на село јер жели да буде сама свој газда.

- Напорно је, али ја сам се у овоме пронашла и не жалим. Ето, децембар и јануар су у повртарству једини месеци када се не ради, а ко би вам данас дао годишњи од два месеца - вели Анита.

Она обрађује чак осам пластеника и прави зимницу, Јулија Васић се бави сточарством и сеоским туризмом, а Севдија Ивковић младима открива тајне израде рукотворина...

И МУШКАРЦИ ЗА ПРИМЕР

ДА мушкарци нису само конзументи зимнице, показао је и овај Сајам, јер су излагачи били и представници јачег пола - Небојша Милојић са својим слатким програмом од шумски плодова, Дејан Стамболић (на слици) који у Ражњу припрема зимницу по таштиним рецептима и Никола Николић који је у Сврљигу, са партнерима из Бугарске, отворио хладњачу и погон за прераду.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)