ПОЧИЊЕ ЕМИТОВАЊЕ СЕРИЈЕ „ВРЕМЕ ЗЛА“: Велики број кадрова снимљен у Горњем Рачнику надомак Јагодине

З.Глигоријевић

24. 10. 2021. у 15:09

Велики број кадрова серије, чије емитовање почиње 25. октобра на ТВ Нова С, сниман је је лане у кући Драгана Глигоријевића у Горњем Рачнику надомак Јагодине, у којој су „оживљени“ и „Корени“

ПОЧИЊЕ ЕМИТОВАЊЕ СЕРИЈЕ „ВРЕМЕ ЗЛА“: Велики број кадрова снимљен у Горњем Рачнику надомак Јагодине

Фото:З.Глигоријевић

После екранизације „Корена“ Добрице Ћосића, урађена је и серија „Време зла“, по трилогији романа „Грешник“, „Отпадник“ и „Верник“ Добрице Ћосића. Емитовање серије, која ће имати 15 епизода, почеће 25. октобра на ТВ Нова С. Горан Шушљик, извршни продуцент серије, током прошлогодишњег снимања кадрова у кући Драгана Глигоријевића у Горњем Рачнику, у којој су снимани и „Корени“, том приликом је за „Вечерње новости“ оценио да је то „узбудљива прича не само о друштвеном, социјалном и политичком животу ових простора пред сам почетак Другог светског рата, него љубавна мелодрама, шпијунски трилер, прича о нашем и другим народима који са нама живе на овим турбулентним просторима, који су непрестано под ударом идеологија, политика, али и стално у великој вољи за животом“.

Фото:З.Глигоријевић

- Није слична само нарав људи. На неки начин ништа се није променило, а по ономе како Ћосић води јунаке и њихове судбине, ништа се неће ни променити. Али, да не будемо тако песимични. Наравно да је у његовим делима присутна и нада у неког бољег човека, али, наравно да је трагика тог истог човека велика и константна – додао је Шушљик и изразио задовољство што су успели да све што је Ћосић написао на прави начин адаптирају за гледаоце.

Радован Вујовић, који тумачи веома захтеван, комплексан, али и занимљив лик Ивана Катића, рекао је да му није било лако, јер су његовој генерацији „комунизам и период пред Други светски рат веома страни, готово делују као научна фантастика“, али је прича о Катићима веома поучна за наш народ, који би „требало да увиди да се међуљудски, породични и политички односи, али и политика и стање у држави, понављају из генерације у генерацију“.

- Било ми је потребно много да бих се информисао и покушао да схватим то време у коме су деда, син и унук били различитих политичких опредељења. Код нас то траје и данас, само у другом облику. Иако је политика данас демаскирана, и даље дели друштво и породицу. И даље не можемо да схватимо да је потребно да се сложимо као браћа, отац и син... Једино на грбу пише „Само слога Србина спашава“, али никако да схватимо да треба да будемо екипа која ће на светској позорници играти против других екипа. И даље се делимо, мрзимо, оптужујемо...- додао је глумац Вујовић.

Фото:З.Глигоријевић

Глумица Нада Шарган, која тумачи лик Милене Катић, рекла је да „понекад стварно помисли да су у то време људи били страственији и да су више волели, па помисли да је све исто, само су костими различити, а онда, опет, схвати да су у то време жене биле у потпуно другачијој позицији.

Фото:З.Глигоријевић

СНИМАЊЕ ПРОДУЖАВА ЖИВОТ КУЋЕ

Драган Глигоријевић поносан је на чатрљу од блата и сламе, стару 137 година, коју је наследио од прадеде Александра Аце Костића и с нестрпљењем је чекао емитовање серије.

- Сваки пројекат који се уради у овој кући, продужава њен живот. Изузетна ми је част што су ову локацију одабрали за снимање. Србија има много лепих књижевних дела која би требало екранизовати, јер млади најбоље уче гледајући серије. Захваљујући оваквим кућама, којих је у Србији све мање, млади ће моћи да виде како се некад живело – казао је Глигоријевић, који је кући вратио стари сјај након што су му вандали почетком августа камењем полупали све прозоре на њој и оштетили ограду на дрвеном мостићу који води до главне капије.

Фото:З.Глигоријевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)