НАЛАЗЕ СЕ НА ЛИСТИ СТРОГО ЗАШТИЋЕНИХ: Чланови Удружења гљивара и љубитеља природе из Ћуприје пронашли две врсте гљива

З.Глигоријевић

24. 10. 2021. у 15:33

ОТКРИЋЕ веома ретких гљива, батареа фалоидес и мириостома калиформе, које су чланови Удружење гљивара и љубитеља природе „Горун“ из Ћуприје и гљивари из Ниша, Костолца и Власотинца пронашли у шумама ћупријске општине веома је важно за микрофлору целе Србије, сматра доктор микологије Душан Садиковић, научни сарадник на биологији на Природно-математичком факултету у Нишу.

НАЛАЗЕ СЕ НА ЛИСТИ СТРОГО ЗАШТИЋЕНИХ: Чланови Удружења гљивара и љубитеља природе из Ћуприје пронашли две врсте гљива

Фото:З.Глигоријевић

Реч је о гљивама које су на листи строго заштићених врста гљива у Србији, које нису карактеристичне за овдашње подручје. Батареу фалоидес пронашли су у Моравском парку, готово у центру града, што је осми налаз у Србији од када се прате гљиве, а мириостому калиформе поред Велике Мораве.

Фото:З.Глигоријевић

- Батареа фалоидес је изразито медитеранска врста, која воли топле крајеве и песковито земљиште, а њено појављивање у Србији је знак да се клима у Србији дефинитивно мења, да постаје све топлије и да ћемо је све чешће налазити у овим крајевима. Приметили смо да се овде јавља испод чемпреса, јер јој земљиште испод њега веома одговара. Слично земљиште тражи и мириостома калиформе, која је строго заштићена врста у 12 европских земаља – оцењује Душан Вучић, један од признатих детерминатора Гљиварског друштва „Ниш“.

Радмило Пецић, председник Удружења гљивара и љубитеља природе „Горун“, додаје да је могуће да су пронашли још једну строго заштићену врсту гљива, што би био први налаз у Србији, али је за дефинитивну детерминацију потребно да се уради микроскопија, па чак и днк анализа.

- У оквиру пројекта „Пописивање ретких и заштићених гљива општине Ћуприја“, у последњих 6 година у овдашњим шумама открили смо 150 врста гљива. Стога је и циљ нашег пројекта да утврдимо које све гљиве расту у нашим шумама и да почнемо да их пратимо. Ово је прво јесење истраживање, а изложбу гљива смо организовали на имању „Небеско брдо“ у Паљану – каже Пецић.

Фото:З.Глигоријевић

ДВОЈНИЦЕ

Гљивари упозоравају да у ово време, поред бројних јестивих гљива, расту и њихове отровне двојнице.

- Пошто је сада најчешћа сунчаница, неискусни берачи могу да је помешају са куштравом сунчаницом, која је условно јестива, јер изазива гастроинтестиналне сметње. Сунчаницу одликује јака шара на дршци, док је њена двојница нема, а рујница испушта наранџасто млеко, док њена двојница, отровна млечница, има сок беле боје – прецизира Душан Вучић.

Фото:З.Глигоријевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)