ЗАТВОРЕНИ, НИЈЕ ИМ ДОЗВОЉЕНО ДА ОДУ: Американци у Бондстилу проверавају сумњиве Авганистанце

Танјуг

23. 10. 2021. у 14:18

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе евакуисале су на десетине хиљада Авганистанаца из Кабула, али десетине особа код којих постоје одређене безбедносне дилеме, послати су у америчку базу на Косову и Метохији, Бондстил.

ЗАТВОРЕНИ, НИЈЕ ИМ ДОЗВОЉЕНО ДА ОДУ: Американци у Бондстилу проверавају сумњиве Авганистанце

Фото: Танјуг/АП Пхото

Активисти за људска права су изразили забринутост због Авганистанаца који су смештени у Бондстилу у претходних шест недеља, наводећи недостатак података о њиховом статусу, разлога због којих се тамо држе тамо, као и питања шта ће бити са онима који не могу да добију одобрење да оду у САД, објавио је АП.

Према наводима неименованог америчког званичника, тамо се већ недељама налази око 30 евакуисаних Авганистанаца заједно са отприлике 170 чланова породице.

Како се оцењује, Авганистанци се налазе у некој врсти „чистилишта“ јер нису затворени, али им није дозвољено ни да оду.

Они су тражили да буду евакуисани из Авганистана, али су означени на једном од транзитних пунктова у Европи или на Блиском истоку и речено им је да морају на Косово.

Неки су одабрали да поведу чланове породица са собом, док аналитичари и остали експерти из Федералног истражног бироа, и осталих безбедносних агенција не реше питање око њиховог идентитета и прошлости, додао је амерички званичник.

Они могу да се крећу слободно у бази, али не могу да је напусте без услова које су одредиле власти привремених приштинских институција, додао је амерички званичник.

Авганистанци који су послати у Бондстил су људи који захтевају значајну даљу проверу, у шта спада анализа и интервјуи, пре него што власти не процене да могу да се преселе у САД, навео је амерички званичник.

У неким случајевима, анализе су довеле до закључка да могу да путују у САД, док је код неких анализа и даље у току и њихови случајеви су нерешени, открио је званичник, не наводећи о колико људи се ради.

САД нису никога послале назад у Авганистан и одлучиће о судбини свакога ко не може да прође проверу, што у неким случајевима може да значи да ће морати да се преселе у другу земљу, закључио је званичник из САД.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ


 

БОНУС ВИДЕО:

КУЋА У КОЈОЈ ЈЕ ЗАКОПАН НОВАЦ ЂОКИЋА? Џонић је на овом имању сакрио евре

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)