СВЕТИОНИК СРПСКЕ ПРОСВЕТЕ И ДУХОВНОСТИ: Изложба у Сремским Карловцима поводом значајног јубилеја - 230 година Карловачке гимназије

Љ. П.

23. 10. 2021. у 13:57

У ЗАВИЧАЈНОЈ збирци у Сремским Карловцима, у петак увече је у организацији Музеја града Новог Сада, отворена изложба „Карловачка гимназија – 230 година од оснивања“.

СВЕТИОНИК СРПСКЕ ПРОСВЕТЕ И ДУХОВНОСТИ: Изложба у Сремским Карловцима поводом значајног јубилеја - 230 година Карловачке гимназије

Фото: Прес служба града

Циљ изложбе, чијем је отварању присуствовао Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, је да упозна посетиоце и ширу јавност са историјатом ове знамените школске институције која, осим Спомен-библиотеке као најстарије и најбогатије школске библиотеке у Србији, поседује и драгоцени хербаријум који је настао крајем 18. и почетком 19. века и данас се налази у школи.

- Од свог оснивања, па до данас Карловачка гимназија представља заначајан део српске историје и културе – рекао је Рожић.

Фото: Прес служба града

 

- Oна је била и остала светионик српске просвете и духовности. Зато јубилеј који данас прослављамо има велики значај за све. Многи знаменити људи су били карловачки ђаци и професори и изложба је сјајна прилика за све да се упознају са богатом историјском грађом.

На изложби ће бити приказана оснивачка повеља, оригиналне фотографије, уџбеници, сведочанства, школске свеске, учила и делови гимназијских збирки, а за посетиоце је отворена од данас, 23. октобра, уз придржавање свих мера ради спречавања ширења инфекције ковид 19.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ОВДЕ ЈЕ БИО И АТИЛА БИЧ БОЖЈИ: За тврђаву Рам кроз историју су се многи отимали

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)