ЗАСЛУЖНИМА ОКТОБАРСКА НАГРАДА И НОВЕМБАРСКА ПОВЕЉА: У Новом Саду уручена признања добитницима значајних градских признања

Љ. П.

23. 10. 2021. у 13:40

ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић и заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић, уручили су данас Октобарску награду и Новембарску повељу Града Новог Сада за 2021. годину грађанима и институцијама којима су додељена та признања.

ЗАСЛУЖНИМА ОКТОБАРСКА НАГРАДА И НОВЕМБАРСКА ПОВЕЉА: У Новом Саду уручена признања добитницима значајних градских признања

Фото: Прес служба града

Добитници овогодишње Октобарске награде Града Новог Сада су Техничка школа „Павле Савић“, стонотенисерка и параолимпијка Борислава Перић-Ранковић и постхумно фоторепортер Јарослав Пап, док је Новембарска повеља за 2021. годину припала ЈКП „Новосадска топлана“, Предшколској установи „Радосно детињство“, Црвеном крсту Новог Сада, председнику, оснивачу и активисти Новосадске бициклистичке иницијативе Марку Трифковићу и Установи за израду таписерија „Атеље 61“.

- Сваки пут када се сетим слободарске прошлости нашег града, поносан сам на то наслеђе, на храброст која је у бићу овог града и која попут невидљивих сила из нас извлачи храброст коју нисмо ни свесни да имамо- казао је Вучевић. -  Нема много градова на свету који су расли и развијали се на тако чврстим темељима слободарске традиције својих предака. Дана 23. октобра пре 77 година, после фашистичке окупације у којој је остао без 20.000 становника и био потпуно разорен, Нови Сад се пробудио слободан, а наши јунаци су уснили вечним сном. И све то је чврсто уграђено у темеље нашег Новог Сада – града хероја и Европске престонице културе, града у којем у хармонији живе наше различитости, због чега је он синоним за највише људске и цивилизацијске вредности.

Фото: Прес служба града

 

Напредак таквог града, како је додао, нико и ништа не може да заустави, а данас су пред нама људи који Нови Сад чине изузетним, а то су појединци и институције захваљујући чијем раду се много издижемо изнад просечности, који све нас подстичу да будемо још бољи, да радимо још више, и да никада не заборавимо вредности које су уграђене у слободарске темеље нашег града.

- Не сећам се да смо икада имали толико лауреата, али не сећам се ни толико резултата и великих јубилеја. Сви они су понос Новог Сада – нагласио је градоначелник Вучевић честитавши лауреатима, као и свим Новосађанима Дан ослобођења града.

У име награђених обратила се Борислава Перић-Ранковић која се захвалила на престижном признању и истакла да је веома поносна.

- Хвала на поврењу, у име свих добитника. Мало је речи којима можемо описати част коју сте нам указали, али и терет који сте нам дали, да у будућности оправдамо то што сте у нас веровали - рекла је Борислава Перић- Ранковић.

Октобарска награда додељује се поводом обележавања 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, док се Новембарска повеља додељује поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - СНС ОБЕЛЕЖАВА 13. РОЂЕНДАН: Садња дрвећа код Парка пријатељства на Ушћу

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)