РЕДАРИ САМО ЗА ДОЈАВЉИВАЊЕ: Појачање комуналној милицији и комуналној инспекцији, у оквиру програма "100 сати"

Д. АЛИХОЏИЋ

23. 10. 2021. у 07:26

ЗБОГ недовољног броја комуналних милицајаца и инспектора, локална самоуправа у Нишу је одлучила да ангажује и комуналне редаре - из редова социјално угрожених и ветерана, који су радно способни и због овога неће изгубити стечене принадлежности, иако ће додатно добијати по 18.500 динара месечно.

РЕДАРИ САМО ЗА ДОЈАВЉИВАЊЕ: Појачање комуналној милицији и комуналној инспекцији, у оквиру програма 100 сати

Душица Давидовић, Фото Д. Алихоџић

Обука за 40 комуналних редара почиње наредне седмице, а њихово ангажовање би требало да допринесе завођењу не само комуналног реда, већ и поштовању епидемиолошких мера које су прописали републички и градски кризни штабови.

- Као значајна подршка Комуналној полицији и комуналним инспекторима у свих пет градских општина, они ће добити службене легитимације и прецизна упутства, али неће моћи да изричу казне. Њихов задатак биће да уочене неправилности пријаве надлежним професионалцима - каже заменица градоначелнице Душица Давидовић и истиче да ће редарима изричито бити забрањено да улазе у вербалне дуеле са евентуалним прекршиоцима.

Фото Новости

 

Уз подсећање да је још пре 10 година било предвиђено да се радно ангажује ова врста редара, истиче да су потребе сада још веће.

Јер, тврди, комуналним милицајцима би било превелико оптерећење да, поред редовних активности, прате и епидемиолошку ситуацију.

Једноставно, нема их довољно да "покрију" градске аутобусе, угоститељске објекте и тржне центре, а та места су се показала као најкритичнија.

Поводом полемика ко све може да постане комунални редар, јер је било и сумњи да се формира некаква страначка полиција, Душица Давидовић објашњава да су то сви пунолетни и радно способни корисници социјалне помоћи.

- Центар за социјални рад има њихову евиденцију и свима је претходних месеци понуђено ово ангажовање.

Уколико будемо задовољни резултатима, размишљамо и о томе да ово занимање постане трајно.

 

Вишегодишња акција

ЗА радно ангажавање и једнократна давања, из градске касе се већ годинама издваја по 50 милиона динара, па већ постоје средства за комуналне редаре. Иначе, програм назван "100 сати" је већ реализован у јавним предузећима "Медијана", "Наисус", па чак и у Дому здравља, који је тако обезбедио преко потребне медицинске сестре...

Фото Новости

Шанса и за ратне ветеране

МЕЂУ пријављенима има и људи од 60 година, који су витални и спремни да се суоче са изазовима овог посла. Сви су вакцинисани и ревакцинисани, за 100 сати рада - што је око 30 дана - добијаће по 18.500 динара и неће губити досадашња социјална примања.

- Разговарали смо и са удружењима бораца, односно ветерана, о томе да својим члановима који из било којег разлога нису остварили право на неку помоћ понуде овај ангажман - каже Душица Давидовић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)