ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ СТУБ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА: Ђаци Техничке школе у Ћуприји два дана на пракси у - фабрици (ФОТО)

З.Глигоријевић

21. 10. 2021. у 18:34

ВИШЕ од 70 компанија укључено је у дуални модел стручног образовања, око 150 школа има или је у понуди имало образовне профиле за његову реализацију, а 8.000 ученика тренутно се образује за један од 53 образовна профила креирана за примену по овом моделу.

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ СТУБ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА: Ђаци Техничке школе у Ћуприји два дана на пракси у - фабрици (ФОТО)

фото:З.Глигоријевић

Наредне школске године биће још 7, а можда и више образовних профила, јер Привредна комора тренутно ради на анкетирању привредника о њиховим потребама за кадровима, спремности и могућности да се укључе у дуално образовање – рекла је данас Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у Привредној комори Србије.

Она је поводом Дана дуалног образовања посетила фабрику „Стандард фурнитере Србија“ у Ћуприји, која запошљава 400 радника и која обучава осам ђака Техничке школе.

фото:З.Глигоријевић

Реч је о школи која је увела образовни профил оператер за израду намештаја са три смера: столар, лакирер и тапетар. Теоријски део ђаци уче у школи од понедељка до среде, а на пракси су четвртком и петком.

ЂАЦИ

Ученик Матеја Стефановић рекао је да се определио за овај профил, јер воли да ради са дрветом и због тога што ће имати сигуран посао. Вељко Јанковић и Данило Стошић додали су да је да посао није тежак и да је пракса испунила њихова очекивања.

- Готово да нема привредног субјекта у Србији, који није указао да се суочава с проблемом недостатка кадрова или са потребом улагања у кадрове који су завршили формално образовање, али нису вешти, нити спремни да се одмах укључе у процес рада. Управо у томе је предност дуалног модела стручног образовања. Србија има израђен национални модел дуалног образовања, а кроз мастер план, као стратешки документ, учинићемо систем флексибилнијим за улазак што више компанија. Ако ђаци буду учили на два места, стећи ћемо квалитетан ниво образовања, што ће показати да је дуално образовање стуб економског развоја – оценила је професорка Габријела Грујић, помоћник министра просвете за дуално образовање и васпитање.

Она је додала да је дуално образовање заживело „као једна озбиљна платформа, која ученицима, а од ове школске године и студентима, даје озбиљне компетенције потребне у 21. веку, које умрежавају знање, вештине и способност и младе људе чине одмах запошљивим у нашој земљи, али и свуда у свету“.

фото:З.Глигоријевић

Един, Дацић, председник Скупштине фабрике „Стандард фурнитере Србија“, рекао је да су и општина и Техничка школа препознале потенцијал дуалног образовања, што ће им омогућити развијање на глобалном тржишту.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)