ПРЕДАХ ИЗ „ЦРВЕНЕ ЗОНЕ“: У организацији Скупштине града Јагодина у Хургаду путује 125 здравствених радника

З. Глигоријевић

20. 10. 2021. у 12:23

ДЕЛЕГАЦИЈА од 144 члана, међу којима је 125 здравствених радника из 18 клиничких центара, болница и домова здравља из Србије, од 23. до 30. октобра боравиће у Хургади у Египту, у организацији Скупштине града Јагодине, а о трошку донатора, речено је на данашњој конференцији за новинаре, одржаној тим поводом.

ПРЕДАХ ИЗ „ЦРВЕНЕ ЗОНЕ“: У организацији Скупштине града Јагодина у Хургаду путује 125 здравствених радника

Фото З. Глигоријевић

Према речима Драгана Марковића, председика Скупштине града Јагодине, од 2004. године само 5 одсто запослених у Дому здравља и Општој болници у Јагодини није негде путовало у организацији Скупштине града, а такав пример не постоји нигде на свету. У овом граду се штеди, знамо шта су нам приоритети.

- У мају је у Хургади боравило 130 лекара из 17 болница и домова здравља, а крајем августа путовало је 600 лекара из 34 града, међу којима су најбројнији били медицински радници из Јагодине. Ове године смо лекарима дали предност, јер су због ковида изложени много већем ризику, да су пружили максимум у пружању здравствене помоћи, на чему сам им веома захвалан – рекао је још Марковић и додао да је од 2004. године 70.000 Јагодинаца негде путовало бесплатно.

Дарко Милетић, директор Дома здравља у Јагодини, рекао је да ће се лекари трудити, да ће радити још боље, јер су у инфраструктуру уложена значајна средства, да се држава потрудила да обезбеди све што је неопходно за лечење. Захваљујући оваквим путовањима здравствени радници су били у могућности да виде бројне болнице по Европи.

Фото З. Глигоријевић

- Прошло је 18 месеци од када је почела борба против пошасти 21. века, корона вируса. Очекују нас зимски месеци, које ћемо вероватно да проведемо у скафандерима. На овом путовању „напунићемо батерије“, а кад се вратимо, борићемо се с овом болешћу. У Општој болници имамо ковид и нековид пацијенте, што је веома тешко – оценио је др Владимир Трајковић, специјалиста пулмологије Опште болнице у Јагодини.

Медицинска сестра Маријана Ђурђевић, која ради у Служби хитне помоћи, захвалила се Скупштини града што их се сетила у ово тешко време, јер су многи од њих већ две године у „црвеној зони“, па ће им предах уз сунце и море веома значити.

Медицинска сестра Марина Милосављевић, која први пут путује у другу државу, захвалила се на указаном поверењу и на подршци која им је пружена у њиховом послу, јер је борба са ковидом тешка и дуготрајна.

- Драго ми је да нам се локална самоуправа одужује на овај начин, али више се радујем могућности да се упознам са колегама које раде у здравственим установама у другим градовима, а надам се и да ће нам епидемиолошка ситуација дозволити да видимо како раде лекари у Хургади – изјавила је др Ивана Милетић, докторка опште медицине.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)