ДОНАТОРИ УВЕК ПОТРЕБНИ: Народна кухиња у Краљеву спрема оброке за 600 најсиромашнијих суграђана

Г. ЋИРОВИЋ

20. 10. 2021. у 12:31

ЗАХВАЉУЈУЋИ овдашњој канцеларији Црвеног крста, ресорном министарству, локалној самоуправи и донаторима, за разлику од бројних градова широм Србије, Народна кухиња у Краљеву, упркос повременим проблемима и тешким периодима, од 2002. године није престајала да ради, обезбеђујући у складу са својим могућностима оброке за најсиромашније Краљевчане.

ДОНАТОРИ УВЕК ПОТРЕБНИ: Народна кухиња у Краљеву спрема оброке за 600 најсиромашнијих суграђана

Г.Шљивић

Тако је било и за време ванредних ситуација, земљотреса 2010, поплава 2014. и 2016, па и током минулих годину и по дана за време светске пандемије вируса корона. Услуге такозваног народног казана свакодневно користи 600 најсиромашнијих мештана града на Ибру и околине. У Народној кухињи годишње се припреми око 150.000 оброка, а корисницима је, у зависности од дана у недељи, на располагању десетак различитих куваних јела и по пола векне хлеба.

- Уз помоћ Министарства за рад и социјалну политику и града Краљева, наши корисници током минуле две године имају сасвим задовољавајуће топле оброке, а три дана у недељи успевамо да им обезбедимо и месо у свом следовању. Наравно, донатори су нам увек више него потребни и драгоцени јер уз њихову помоћ оброци за наше најсиромашније суграђане су свакако комплетнији – каже Радмила Добрић, секретар краљевачке канцеларије Црвеног крста.

Према њеним речима, за разлику од пре неколико година, листа чекања за услуге Народне кухиње није више дугачка и редовно се ажурира. Активисти Црвеног крста сваке јесени обезбеђују и око 1.000 пакета хране, намирница и средстава за хигијену намењених сиромашним, угроженим породицама и старачким домаћинствима са удаљених, руралних подручја краљевачког краја.

- Ових дана такву акцију спровели смо у Каменици, Рудну и Студеници. Тај пакет који добијају једном годишње није довољан за потребе тих домаћинстава, али је бар каква-таква помоћ – додаје Радмила Добрић. - Управо због тога су нам увек потребни донатори, и апелујем на све људе добре воље који су у могућности да помогну како би пакете за најсиромашније могли чешће да припремамо.

ЗАДОВОЉНИ КОРИСНИЦИ

КОРИСНИЦИ услуга Народне кухиње немају замерке на квалитет оброка које добијају, јер често им је то једино топло јело које поједу током недеље.

- Жена и ја имамо седморо деце и ово нам је велика помоћ. Уз кувано јело дневно добијемо два и по хлеба. Ни то понекад није довољно, али сналазимо се некако - каже Гани Бајрам, дугогодишњи корисник народног казана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)