КЉУЧЕВИ ЗА БОЉИ ЖИВОТ: Почело усељавање у 106 станова у новој згради старог радничког насеља у Краљеву

Г. ЋИРОВИЋ

19. 10. 2021. у 05:55

МИНИСТАР грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, представница Развојне банке Савета Европе Нађа Грочкова Леруст и градоначелника Краљева др Предраг Терзић су у свечаној сали Градске управе присуствовали уручивању кључева за првих пет станова у новој вишеспратници саграђеној у Радничком насељу, тешко оштећеном током земљотреса који је 2010. погодио овај крај.

КЉУЧЕВИ ЗА БОЉИ ЖИВОТ: Почело усељавање у 106 станова у новој згради старог радничког насеља у Краљеву

Фото Г. Шљивић

Почетком усељења зграде са укупно 106 станова, коначно је завршена прва фаза "Пројекта стамбене обнове после земљотреса у Краљеву" - укупне вредности око 13,5 милиона евра - који подразумева постепено рушење девастираних и дотрајалих стамбених објекта, уместо којих ће "нићи" четири осмоспратнице са укупно 366 станова.

- Још од пре земљотреса смо сањали да се уселимо у нови стан. И моја породица, као и све остале које су живеле у старој, оронулој згради сада ће, коначно, имати услове за нормалан живот - каже Живота Виријевић, захваљујући свима који су подржали овај пројекат.

Подсетимо, изградња прве зграде је окончана још крајем прошле године, али се усељење одложило због проблема са инсталацијама за грејање. Другом фазом је предвиђен почетак изградње и друге зграде, са укупно 86 станова величине од 27 до 112 квадрата.

- Ова свечаност нас подсећа да и надаље водимо рачуна о грађанима ове земље, о њиховим породицама, да размишљамо о прошлости, али и о томе шта ћемо оставити иза себе.

Фото Г. Шљивић

Смештамо 106 породица у нову зграду, а остало је да то учинимо са још 260 њих, за које убрзаним темпом морамо да изградимо још три вишеспратнице - нагласио је министар Момировић.

Власници неусловних и дотрајалих станова, који су у новој згради добили већу квадратуру од претходне, разлику у површини, односно додатни квадрат плаћаће локалној самоуправи 600 евра, уз могућност отплате на рате дужи низ година.

- Ови људи ће коначно имати живот достојан човека - закључио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Фото Г. Шљивић

Пројекти

- ОВО је само један од бројних пројеката које реализујемо у Краљеву. Очекујем да се, после припремних, интензивирају радови од Прељине до Адрана, на деоници "Мораваског коридора", а нова писта на аеродрому "Морава" биће већа од оне у Београду - истакао је министар Момировић, најављујући и изградњу станова за припаднике служби безбедности.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)