КЉУЧЕВИ ЗА БОЉИ ЖИВОТ: Почело усељење у 106 станова у новој згради старог радничког насеља у Краљеву (ФОТО)

Г. ЋИРОВИЋ

18. 10. 2021. у 10:17

У ПРИСУСТВУ министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића, представнице Развојне банке Савета Европе Нађе Грочкове Леруст и градоначелника Краљева др Предрага Терзића, у свечаној сали Градске управе уручено је првих пет кључева станова нове вишеспратнице саграђене у радничком насељу, тешко оштећеном у земљотресу који је 2010. године погодио краљевачки крај.

КЉУЧЕВИ ЗА БОЉИ ЖИВОТ: Почело усељење у 106 станова у новој згради старог радничког насеља у Краљеву (ФОТО)

Фото: Новости

Почетком усељења зграде са укупно 106 станова, после вишегодишњег ишчекивања и одлагања, коначно је завршена прва фаза Пројекта стамбене обнове после земљотреса у Краљеву. Овај капитални пројекат, чија је укупна вредност око 13,5 милиона евра, подразумева постепено рушење девастираних и дотрајалих стамбених објеката у старом радничком насељу и на том месту изградњу четири осмоспратнице са укупно 366 станова.

- Доживели смо тај тренутак који смо сањали годинама, још пре земљотреса, да се уселимо у нови стан. И моја породица, као и све остале које су живеле у старој, оронулој згради, сада ће коначно имати услове за нормалан, надам се, бољи живот. Данас сигурно нема срећнијих људи од нас - каже Живота Виријевић још једном се захваљујући председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, Влади Србије, ресорном министарству и челницима локалне самоуправе који су подржали овај пројекат.

ПРОЈЕКТИ

- ОВО је само један од бројних пројеката које реализујемо у Краљеву. Очекујем да се након припремних, ускоро интензивирају радови од Прељине до Адрана, на деоници „Мораваског коридора“ – истакао је министар Момировић. - Нова писта на аеродрому „Морава“ биће већа од писте аеродрома у Београду. Наставићемо развој овог аеродрома како би овај део Србије имао своју модерну ваздушну луку. Ту је и изградња станова за безбедњаке, како би људи који су посветили свој живот заштити државе, закона, живота и имовине такође имали свој дом за пристојан новац.

Изградња прве зграде завршена је крајем прошле године, али се усељење одложило због проблема са инсталацијама за грејање. Након њеног усељења, другом фазом пројекта предвиђен је почетак изградње и друге зграде са укупно 86 станова, величине од 27 до 112 квадратних метара.

- Ова свечаност нас подсећа да не заборавимо да је наш посао да водимо рачуна о грађанима ове земље, о њиховим породицама, да размишљамо о прошлости, али и да размишљамо шта ћемо оставити иза себе. Смештамо 106 породица у нову зграду, остало је да то учинимо са још 260 за које морамо да изградимо три вишеспратнице. Морамо максимално да убрзамо изградњу, као и све административне процедуре, како би ти људи добили нови дом и могли да планирају своју будућност – рекао је министар Томислав Момировић.

Власници неусловних и дотрајалих станова који су у новој згради добили већу квадратуру од претходне, разлику у површини, односно додатни квадрат плаћаће локалној самоуправи 600 евра, уз могућност отплате на рате дужи низ година.

- Ови људи коначно ће имати живот достојан човека – нагласио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. - Уверем сам да ћемо сви заједно ускоро наставити изградњу још три зграде, како би укупно 366 породица добило нови кров над главом.

Министар је истакао да је станоградња само један пројекат које Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре реализује у Краљеву, и подсетио да је пре мање од годину дана почела изградња Моравског коридора, где се за пар месеци завршава првих шеснаест километара којим ће се спојити Коридор X са Крушевцом. Гради се такође и нова полетно-слетна стаза на аеродрому Морава у Лађевцима, као и станови за припаднике служби безбедности. 

- Сви они људи који су  деценијама живели у малим становима и у својим становима нису имали основно за живот, где је постојао један тоалет за читав спрат, данас захваљујући Развојној банци Савета Европе, председнику Републике Србије, Влади Србије, ресорном министарству, ови  људи могу да имају живот достојан човека - рекао је градоначелник Терзић.  

Зграда са 106 стамбених јединица изграђена је по свим савременим стандардима и нормама архитектонског пројектовања, анти-сеизмике и енергетске ефикасности.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)