ВИШЕ ДИВЉАЧИ НЕГО КОМШИЈА: Медведи, вуци и дивље свиње све чешће походе питомо прибојско село Бучје

А. РОВЧАНИН

18. 10. 2021. у 11:45

ПРИБОЈСКО село Бучје је све чешће на мети дивљачи, па мештани стрепе за своју безбедност, тим пре што је током другог викенда у октобру медвед у домаћинству Радојка Јановића уништио пчелињак који се налазио у непосредној близини породичне куће.

ВИШЕ ДИВЉАЧИ НЕГО КОМШИЈА: Медведи, вуци и дивље свиње све чешће походе питомо прибојско село Бучје

Стада зазиру од вукова, Фото А. Ровчанин

Под окриљем ноћи, док су Јановићи спавали, уништио им је девет кошница. Нешто раније, у воћњаку Вељка Јановића, медвед је поломио саднице шљива, док га је један горштак - из аутомобила којим се враћао у село - затекао насред пута!

У потрази за храном, разна дивљач не преза да зађе у село чији житељи кажу да их вукови посећују чак и дању, а неки муку муче са дивљим свињама.

Радојко санира штету у пчелињаку, Фото А. Ровчанин

А, поменути Радојко - који је са супругом једини становник засеока Јановићи, у МЗ Бучије - страхује да ће медведи за коју годину слободно харати ливадама на којима су некад мирно пасла стада. Јер, село је пусто, односно од 12 кућа чак 11 је - празно. Иначе, Радојкове пчеле нису биле осигуране, па се и не нада накнади штете, али - ако већ са медведом, или више њих, ко зна, не уме да изађе на крај - очекује помоћ ловачких удружења у борби са вуцима...

- Пре 15 дана, случајно изађем испред куће и видим како вук јури овце. Само што је било прошло подне и, да нисам био напољу, све би их искасапио - сведочи горштак који верује да би организовање хајки бар мало помогло.

Ни његовом комшији Милошу Јановићу није свеједно. Каже, дивљачи је све више, људи све мање, а њега секирају дивље свиње.

- Све ми изроваше, и не само мени... Ни овце нам више не иду од куће, нити прилазе шуми јер осећају да више нису безбедне - у даху закључује Милош.

Заштита и решење

МЕДВЕДИ су од 2000. стављени под апсолутну заштиту и лов на њих више није дозвољен.

Биолошки гледано, све звери имају своје место у природи, па су и они неопходни за очување равнотеже, али је дошло време и за бригу о људима. Јер, кад се установи да медведа има превише, онда се - уз консултације са биолозима- скидају са листе заштићених врста и дозвољава уклањање одређеног броја на годишњем нивоу.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)