182 ГОДИНЕ ПОЗОРИШТА ЉУБАВИ: Зрењанинци поносно обележили овај дан (ФОТО)

Б.Грујић

17. 10. 2021. у 11:30

Поносни на чињеницу да имају најстарију и једну од најлепших позоришних сала у Србији, чланови Народног позоришта Тоша Јовановић из Зрењанина, обележили су свој дан, када је пре 182 године изграђена позоришна зграда, али и 75 година континуираног, професионалног рада и постојања драмске и луткарске сцене.

182 ГОДИНЕ ПОЗОРИШТА ЉУБАВИ: Зрењанинци поносно обележили овај дан (ФОТО)

Фото: СПКД „Просвета“ ГО Мостар

Две бајковите легенде о настанку позоришта, односно најстарије позоришне сале у Србији, указују  на љубав, која је главни кривац што је 15. октобра 1839. године све по:ело и још увек траје, на истом месту и са истим жаром.

Прва говори, да је позориште у центру тадашњег Великог Бечкерека, настало из љубави, јер се извесни богати Бечкерачанин заљубио у лепу глумицу из Пеште и одлучио да у свом граду изгради позориште, како би је приближио и фасцинирао.

- Ову легенду о љубави у позоришту  често спомињемо, мада нико не зна шта се у поменутој љубавној причи издешавало, али важно је да је овај наш прелепи театар настао из љубави, али и да је захваљујући љубави  опстао, љубави гледалаца и стваралаца - поносно истичу глумци и комплетан ансамбл позоришта у Зрењанину, челу са младим управником Дејаном Карлечиком.

Друга легенда каже и за њу постоје бројни реални доказ, да је у зидове позоришта  уграђено камење срушене бечкеречке тврђаве, када је на месту некадашњег житног магацина, изграђено позориште.

- Некако трајем са питком причом овог здања, мада већ годинама у пензији, свакодневно сам ту, у друштву младих глумаца који долазе и заједно делимо туге и радости, успехе и аве напоре да позориште увек буде боље - каже Првослав Заковски Зака, првак драмске сцене.


ЧЕСТИТКЕ СА СВИХ СТРАНА

Поводом 182. рођендана бројне честитке упућене су запосленима у позоришту, уз поруке да маске радости и среће, увек надјачају маске туге, уз пуне ложе овог прелепом здања којим се поносно дичи питоми Зрењанин.


РЕКОНСТРУИСАН КРОВ

Најстарија позоришна зграда носи и прегршт техничких проблема, па је тако, услед вишегодишњег прокишњавања, током лета урађена детаљна реконструкција крова изнад позоришне сале.


ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)