ЈОВАНА И ЈЕЛЕНА МЛАДЕ НАДЕ КОЊИЧКОГ СПОРТА: На кикиндском хиподрому готово све очи упрте у две девојке

Рада Шегрт

17. 10. 2021. у 07:30

У КОЊИЧКОМ спорту у Кикинди готово све очи упрте су у две девојке, Јелену Шорак и Јовану Рожајац. Одавно на хиподромима није било млађих представница.

ЈОВАНА И ЈЕЛЕНА МЛАДЕ НАДЕ КОЊИЧКОГ СПОРТА: На кикиндском хиподрому готово све очи упрте у две девојке

Јелена Шорак, Фото Г. Биримац

Прва наслеђује оца и у фијакеру и у Коњичком клубу "Банат", а Јована је најбоља девојка јахач. Не само у Кикинди већ и шире. И очи публике радо их посматрају, јер се ради о две младе и лепе девојке. Јелена је студент и има 23 године, а Јовани је тек 19.

- Награђена сам на фијакеријадама у Мокрину и Кикинди. На овој другој сам проглашена за најбољу девојку јахача, јер на првој није било рангирања, али сам добила пехар. Јашем дединог пастува Сокола, који има пет година и нас двоје веома добро се разумемо и волимо. Он је у штали мог деде Миленка Мачкића три године. Уз деду сам и заволела коње и научила све што треба о њима - прича Јована, која је завршила средњу медицинску школу.

Фото Г. Биримац

Истовремено игра и фолклор у КУД "Марија Бурсаћ" у свом Банатском Великом Селу, стажира у болници у Кикинди и већ шест година волонтира у Црвеном крсту. Жели и да студира, још није сасвим сигурна шта би уписала, али је важно да она зна како да оствари своје жеље.

- Пре три године купила сам своју кобилу. Тако сам повратила коње у нашу породицу, јер су моји 2006. стицајем околности, продали коња. Желела сам поново да имам коња, али нисам знала које све обавезе то доноси. Међутим, уз деду сам научила и сама сам почела да бринем о Данки и то и сада чиним. Моји су рекли кад желим коња, морам да преузмем и обавезе. Од Данке ускоро очекујемо и потомство - каже увек насмејана Јована.

Њена другарица Јелена Шорак додаје да је коње заволела још док је била у мамином стомаку, јер отац има шталу и као мала је са њим ишла на фијакеријаде. Ове године, све конце организације 26. фијакеријаде у Кикинди држала је у својим рукама.

Јована Рожајац, Фото Г. Биримац

- Коњички спорт у Кикинди је на високом нивоу. Иако у граду имамо само један коњички клуб, можемо да парирамо Новом Бечеју, али и Црепаји, која је још увек на првом месту те ранг-листе. Имамо 44 активна члана, међу којима је доста младих људи. Неки су купили коње последње две године, тако да коњички спорт има перспективу - самоуверено тврди Јована, будућа менаџерка, сада ангажована у Коњичком клубу "Банат".

Као потврда њених уверења јесу и четири фијакеријаде одржане овог лета: у Мокрину, Иђошу, Новим Козарцима и Кикинди.

Расна грла

НА новосадском Пољопривредном сајму два грла из Кикинде, кобиле Липице, награђене су шампионским пехарима. Липица из штале Зорана Дивљака (32) из Руског Села, добила је златни пехар у конкуренцији 28 кобила од шест и више година. Њена имењакиња у власништву Милорада Рељина из Кикинде, члана Коњичког клуба "Банат", заузела је друго место, у категорији грла од три до шест година.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)