„НЕЧИСТА КРВ” ЗА ПОЧЕТАК: Почињу 41. „Борини позоришни дани”

Ј. Стојковић

15. 10. 2021. у 13:02

ПРЕДСТАВА „Нечиста крв” београдског Народног позоришта у петак, 22. октобра, у Врању, отвориће 41. „Борине позоришне дане”.

„НЕЧИСТА КРВ” ЗА ПОЧЕТАК: Почињу 41. „Борини позоришни дани”

Фото: Новости

До краја манифестације публици ће се представити и ансамбли новосадског, бијељинског, новопазарског и приштинског позоришта, као и још два београдска. Почетак свих представа планиран је од 20 сати. Фестивал од ове године добија и такмичарски карактер.

„Од Софке до Нејре” слоган је под којим ће се театри такмичити за неку од награда жирија, који ће ове године оценити најбољу представу, драматургију, драматизацију, адаптацију, мушку и женску улогу, или за награду публике која ће носити име утемељивача фестивала Радослава Радивојевића.
Поред „Народне драме“, љубитељи позоришне уметности биће у прилици да погледају један од ретко извођених комада Бранислава Нушића - породична драма „Пучина“, у извођењу екипе Југословенског драмског позоришта и режији Егона Савина, која је на репертоару другог дана фестивала.
Наредног дана ће се публици у Врању представити Новосадско позориште трочасовном изведбом Ане Карењине, по мотивима истоимене књиге Лава Николајевича Толстоја, а у режији Дејана Пројковског.
У понедељак, 25. октобра, на репертоару ће се наћи представа Градског позоришта „Семберија” из Бијељине „Иваново Самоубиство”, рађена по мотивима Чехова, режисера Давида Алића.
Позоришним комадом „64“ представиће се глумци београдског „Атељеа 212” у уторак, 26. октобра. Режију те драме потписује Алиса Стојановић.
Представа „Ако дуго гледаш у понор“ Регионалног позоришта Нови Пазар, рађена према истоименом роману Енеса Халиловића, аутора и редитеља Златка Паковића, биће изведена претпоследњег дана манифестације, а на затварању, 28. октобра, ће у част награђених наступити ансамбл  позоришта из Приштине представом „Плацебо“, по тексту Александра Југовића, у режији Исидоре Гонцић.
Екипа врањског позоришта је крајем августа почела са пробама нове представе „Окамењено море”, а у плану је да она буде изведена пред почетак Бориних дана, 21. октобра, на Дан позоришта и смрти писца Борисава Станковића, по коме врањски театар носи име.
Врањски театар ове године обележава и 125 година од извођења прве представе. Био је то Његошев „Горски вијенац” у режији Радоја Домановића, који је тада био професор Гимназије у Врању.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)