СТРЕЉАЛИ СУ 2.000 ЦИВИЛА: У Краљеву обележена 80. годишњица крвавог фашистичког злочина (ФОТО)

Г. ЋИРОВИЋ

14. 10. 2021. у 19:32

КОМЕМОРАТИВНОМ седницом Скупштине града и правславним парастосом који су на Гробљу стрељаних служили свештеници жичке епархије, у Краљеву је на скроман и пригодан начин обележена 80. годишњица фашистичког злочина у којем су немачки окупатори, војници Вермахта, стрељали више од две хиљада невиних цивила.

СТРЕЉАЛИ СУ 2.000 ЦИВИЛА: У Краљеву обележена 80. годишњица крвавог фашистичког злочина (ФОТО)

Фото:ГУ у Краљеву

Осим тадашњих житеља Краљева, фашисти су за само неколико октобарских дана 1941. године у знак одмазде стрељали и бројне избеглице из свих крајева Југославије, а највише из Словеније које су, прогоњене од окупатора, уточиште нашле у граду на Ибру.

Уз почасне плотуне и звуке сирена, венце и цвеће на хумке страдалих родољуба, осим њихових потомака положили су и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и челници локалне самоуправе, представници војске, полиције и Жандармерије, као и делегације политичких странака и краљевачких удружења.

- Осам деценија израстамо из вас. Колико би нас још и каквих било да вас нису сасекли? Где би нам граница била да нам вас нису отргли? А, нису крвници милости имали. Децу су нам узели. Старце нису поштедели. Очеве. Мајке. Рођаке. Пријатеље... - одајући пошту стрељанима рекао је градоначелник Терзић. - На овај дан, на овом светом месту, изнова затечени страшним злочином над онима који су само живели своје овоземаљске дане не угрожавајући никога, Господу главе и срца окрећемо да нам подари мудрости и снаге да се у своје џелате не претворимо и душу за праштање отворимо. Сећања не бледе. Јер, ви који сте нама својом жртвом живот поклонили, живот вечни заслужујете.

„БАЛАДА О ЊИМА“

ОВОМ приликом у амфитеатру Гробља стрељаних, глумци Краљевачког позоришта извели су поетско-сценски програм „Балада о њима“ заснован на текстовима из збирке „Анђео са Грдичке косе“ које је одабрао и адаптирао Миодраг Динуловић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)