ЗАШТО СЕ РАСПАЛА СФРЈ: У лесковачком музеју научни скуп о последицама слома Југославије

И. МИТИЋ

08. 10. 2021. у 22:48

„РАЗЛОЗИ, искуства и последице слома Југославије 1941. и 1991. године“ тема je дводневног научног симпозијума који су организовали лесковачки Народни музеј, Институт за савремену историју из Београда и Центар за историјска истраживања Филозофског факултета у Нишу.

ЗАШТО СЕ РАСПАЛА СФРЈ: У лесковачком музеју научни скуп о последицама слома Југославије

Фото: ГУ Лесковац

У сали за научне радове Народног музеја у Лесковцу се овом приликом чуло да је Лесковац домаћин научног симпозијума који има не само локалну, већ националну димензију.

- Лесковац је у овом моменту престоница историјске науке иако пројекат музеја ове године није добио подршку надлежног министарства за реализацију скупа. Неизвесност да ли ће овог окупљања уопште бити прекинула је локална самоуправа која је из својих средстава помогла не само одржавање симпозијума већ и припрему и штампање новог броја „Лесковачког зборника“, штампу и дистрибуцију – казао је доц. Др Дејан Антић.

Он је оценио да је Лесковац, захваљјући разумевању градоначелника Горана Цветановића, тако показао да је свестан значаја науке о прошлости и да му је стало до историјске истине и очувања националног идентитета српског народа на југу Србије.

Скупу су присуствовале угледне званице, док је градоначелник Цветановић, отварајући симпозијум, нагласио да је Лесковац место које се данас развија на свим пољима, али и место које не заборавља своје претке и херојску прошлост српског народа.

Он је истакао да је поносан на све што су до сада урадиле градске установе културе, а да је овдашњи музеј показао да и у домену организације научних скупова и издавања часописа, из области историје, археологије, етнологије и историје уметности, нема премца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)