ЕКСПЛОЗИЈА 1941. ПОМЕРИЛА ТЕМЕЉЕ: У Смедереву пронађене кости старе пет векова и остаци срушених кула

Ј. ИЛИЋ

09. 10. 2021. у 08:25

ТОКОМ наставка археолошких истраживања у сектору Варошке капије, која је готово уништена приликом експлозије немачке муниције 1941, у Смедеревској тврђави су пронађени остаци бедема и куле чији надземни делови више не постоје, а откривена су и два скелета за које се верује да су стари више од пет векова.

ЕКСПЛОЗИЈА 1941. ПОМЕРИЛА ТЕМЕЉЕ: У Смедереву пронађене кости старе пет векова и остаци срушених кула

Фото Н. Живановић

- Једном је очувана само горња половина, а врло скромни прилози су недовољни да би се дефинисало о ком се тачно времену ради. Ипак, оријентацији гроба по правцу север - југ највише одговара периоду турске власти - објашњава Дејан Радовановић, директор  Регионалног завода за заштиту  споменика културе у Смедереву, напомињући да тек предстоји озбиљнија антрополошка анализа.

Археологе су посебно обрадовали подземни делови топовске куле која је била део система спољашњег прстена заштите Тврђаве. Изграђена је крајем 15, а срушена крајем 19. века.

Фото Н. Живановић

Од силине удара током екплозије муниције 1941, темељи су померени чак седам метара од свог првобитног лежишта...

Истовремено су пронађени и бројни други артефакти - попут керамичких посуда, гвоздених средњовековних и предмета из турског периода, али и остаци експлозивних направа различитог калибра.

ПЛАНОВИ

ЗА трећу фазу археолошких истраживања Варошке капије, Регионални завод за заштиту споменика културе је од Министарства културе и информисања добио два и по милиона динара. Наредни корак је израда пројектне документације за обнову централног дела Варошког бедема која би, како је планирано, могла до потраје до 2023.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама