САРАДЊА ДВА БРАТСКА ГРАДА ПРИМЕР ОСТАЛИМА: Делегација из Бања Луке у посети Суботици

Ј. Л.

29. 09. 2021. у 00:11

У ОКВИРУ „Дана Српске у Србији“, који се одржавају и у Суботици, наш град је угостио делегацију из Бања Луке.

САРАДЊА ДВА БРАТСКА ГРАДА ПРИМЕР ОСТАЛИМА: Делегација из Бања Луке у посети Суботици

Фото Ј. Л.

Сусрет представника два братска града био је прилика да се разговара о јачању и ширењу сарадње.

-Сарадњу са Републиком Српском подигли смо на највећи могући ниво још у фебруару ове године, када смо успоставили контакт са Представништвом Републике Српске. Водили смо конструктивне разговоре и договорили се да интензивирамо сарадњу, да је подижемо још на већи ниво, како са Владом Републике Српске, тако и са Градом Бања Лука. Иначе, 2017. године потписали смо једну врсту протокола о сарадњи са Градом Бања Лука и сада очекујемо да то подигнемо на већи ниво - рекао је после састанка градоначелник Стеван Бакић. - У претходних пет година је потписано много споразума како између културних институција, тако и између других институција. Оно чиме се ми нарочито поносимо је што смо један од пет партнерских градова из Србије и то је нормална ствар за Град Суботицу, с обзиром на то да на териротрији нашег града живи велики број људи пореклом са територије Републике Српске и са другог дела територије Босне и Херцеговине. Закључак данашњег састанка да се сарадња још више појача, да се што више активности оргнизује, то је све у склопу политике коју води председник Србије Александар Вучић, на један искрени и братски однос Србије и Републике Српске, тако и локалних самоуправа и на једно јединство оба народа са обе стране Дрине.

Како је истакла Милада Шукало, саветница градоначелника Бања Луке за друштвене делатности, сарадња се до сада огледала највише у култури, а настојања су да се она прошири и на друге сфере.

-Наша сарадња на локалном нивоу мора да постоји, она је језгро одакле потичу сви велики пројекти. Од почетка године разговарали смо са неколико градова о братимљењу и сарадњи, али све је то било некако недорочено. Сасвим другачију ситуацију имамо када је Суботица у питању, имамо сарадњу са културним институцијама и сада треба само да је формализујемо - каже Шукало. - Разговарали смо о сарадњи када су у питању савети за привреду, младе, туризам... Верујте, један састанак је мало за све оно о чему смо желели да разговарамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)