СВИ ПРИЛАЗИ ГРАДУ ПОД ВИДЕО-НАДЗОРОМ: Донацијом од 57 милиона динара Вршац постаје један од првих "паметних градова" у Србији

Ј. Ј. БАЉАК

28. 09. 2021. у 06:21

МИНИСТАРСТВО за иновације и технолошки развој одобрило је Граду Вршцу 57 милиона динара за имплементацију пројекта "Управљање и анализа саобраћаја", захваљујући чему ће постати један од првих "паметних градова" у Србији.

СВИ ПРИЛАЗИ ГРАДУ ПОД ВИДЕО-НАДЗОРОМ: Донацијом од 57 милиона динара Вршац постаје један од првих паметних градова у Србији

Фото Depositphotos

Тим новцем ће у току идуће године поставити видео-надзор на свим прилазима граду, паметне семафоре у најпрометнијим улицама и сензоре за навођење до слободних паркинг-места, а биће формиран и модеран центар за мониторинг.

Због чињенице да се Вршац налази близу Ватина, најпрометнијег друмског граничног прелаза са Румунијом, као и да кроз сам град у транзиту пролази велики број теретних возила, локална самоуправа је одлучила да камере постави на свих седам улаза и излаза из града, како би се контролисала фреквентност саобраћаја.

- Уз помоћ тих камера моћи ћемо да водимо статистику оптерећености путева из правца Београда, Зрењанина, Беле Цркве, Ватина, Павлиша, Месића и Гудурице. Такође, јако су битне и са становишта свеопште безбедности, јер ће помоћи полицији у праћењу неких лица. Имаћемо потпуну контролу уласка и изласка из града - објашњава Мирослав Лепир, члан Градског већа за образовање и председник локалног Савета за безбедност саобраћаја.

Мирослав Лепир, Фото Ј. Ј. Баљак

Саговорник "Новости" каже и да ће у сарадњи са ЈКП "Други октобар", који води бригу о свих 1.300 паркинг-места у граду, направити иновативну мобилну апликацију, која ће наводити грађане и туристе до слободних места за паркирање, која су у систему наплате.

- Постављањем паркинг-сензора у целој првој зони имаћемо тачну евиденцију слободних места, што ће олакшати свакодневно функционисање грађана - додаје Лепир.

СЕМАФОР На раскрсници Булевара Жарка Зрењанина и Улици Феликса Милекера, Фото Ј. Ј. Баљак

Када је реч о паметним семафорима, пројектом је планирано да се постојећа светлосна сигнализација у Булевару Жарка Зрењанина програмира по овом иновативном систему, као и да се први пут поставе семафори на раскрсници са Улицом Феликса Милекера, код поште.

Паметни семафори предвиђени су и за Дворску улицу и Булевар Милоша Обилића, како би се возила ту што мање задржавала.

УЛАЗ Из правца села Павлиш, Фото Ј. Ј. Баљак

ЦРВЕНО СВЕТЛО

ГРАДСКИ челници планирају да поставе и камере за евиденцију саобраћајних прекршаја, тј. за контролу прекорачења брзине и проласка кроз црвено светло. То ће бити предмет неког будућег пројекта.

Мониторинг центар, из ког ће се пратити рад свих ових сегмената, налазиће се у просторијама Полицијске станице у Вршцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)