РЕАКЦИЈА НА НАЈАВУ ТРОВАЊА: У Пожаревцу потписују "Декларацију против спалионице опасног отпада"

Д. НОВКОВИЋ

28. 09. 2021. у 08:12

ПОЖАРЕВЉАНИ су започели потписивања "Декларације против спалионице опасног отпада", јер постоје сумње да јужнокорејски инвеститор "Елиајс еко" није одустао од тог пројекта.

РЕАКЦИЈА НА НАЈАВУ ТРОВАЊА: У Пожаревцу потписују Декларацију против спалионице опасног отпада

Фото Д. Новковић

Акција је најмасовнија до сада, јер је међу њеним иницијаторима више од 15 удружења грађана и странака - уједињених јер страхују да ће спалионица бити изграђена и поред тога што је Министарство за заштиту животне средине тај пројекат раније стопирало.

Подсетимо, Меморандум о сарадњи у градњи спалионице је са представницима фирме "Елиас еко" - у марту 2019. - потписао тадашњи градоначелник Бане Спасовић. После побуне грађана, Министарство то није одобрило јер је локација на којој је инвеститор купио земљиште предвиђена за производне и услужне делатности. Одмах потом, исти инвеститор је најавио градњу погона за израду соларних панела, али је до грађана допрла информација да ће он, ипак, остварити оно што је првобитно планирао...

- Спалионице генерално, а посебно овог типа, емитују канцерогене материје које загађују не само ваздух, већ и земљу и воду, односно читаво животно окружење - наведено је у поменутој Декларацији, уз напомену да се њени потписници обавезују да ће трагати за одговорима на многа питања, између осталих и да ли је, у међувремену, обављена пренамена земљишта и објекта, како би се омогућила градња опасног постројења.

ИСТОРИЈА Спасовић (лево) са инвеститорима, Фото ГУ у Пожаревцу

Градоначелник Саша Павловић је недавно изјавио да му је из фирме "Елиас еко" упућена молба да заједно нађу решење за пренамену купљеног земљишта, али да он и његови сарадници неће дозволити изградњу спалионице.

- Господо из Јужне Кореје, добили сте дозволу за изградњу фабрике у којој ће се правити соларни панели, па изградите фабрику за израду соларних панела - поручио је Павловић.

Потписивање Декларације ће у центру града трајати 21 дан, а потом ће бити одлучено о даљим корацима грађанске борбе свих потписника.

ИСТИНА

АУСТРИЈСКА фирма "Елиас еко", која je део корпорације "Јунсан" из Јужне Кореје, 2019. је у Пожаревцу купила три хектара земљишта, поред обилазнице која води ка Великом Градишту. Одмах потом, најавила је да ће на тој локацији изградити погон за уништавање индустријског и медицинског отпада, на шта надлежни нису одмах реаговали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)