ОЧИ У ОЧИ СА ПОСЛОДАВЦИМА: На традиционалном Сајму запошљавања у Краљеву понуђено 1.000 радних места (ФОТО)

Г.Ћировић

27. 09. 2021. у 12:18

ОКО 8.200 незапослених Краљевчана са евиденције овдашње филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) било је у прилици да на традиционалном Сајму запошљавања, одржаном у понедељак на платоу испред зграде Градске управе, оствари директан, „очи у очи“ контакт са потенцијалним послодавцима, да предају своје радне биографије и на лицу места сазнају и најситније детаље о појединим радним местима.

ОЧИ У ОЧИ СА ПОСЛОДАВЦИМА: На традиционалном Сајму запошљавања у Краљеву понуђено 1.000 радних места (ФОТО)

Фото:Г.Шљивић

На овом Сајму који је први пут у граду на Ибру одржан под отвореним небом, потребе за око 1.000 радних места исказало је укупно девет послодаваца. Што се тиче високообразованог кадра, највише су потребни дипломирани инжењери машинске, грађевинске и електротехничке струке, дипломирани економисти и програмери, као и заваривачи, машинбравари, бравари, електромонтери, геометри, грађевинци, шивачи и оператери у текстилној и машинско-техничкој струци са средњим степеном стручне спреме.

Фото:Г.Шљивић

 

- Сајам одржавамо на отвореном из епидемилошких разлога, али и велике потребе послодаваца који су исказали интересовање за запошљавање око 1.000 лица. Тржиште рада се у Краљеву минулих година знатно променило, трка за бољим кадровима је све динамичнија и на нама је да је пратимо - каже Снежана Прелић, директорка краљевачке филијале НСЗ.

Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, током последњих неколико година у граду на Ибру се запослило више од 7.000 радника.

- У немачком „Леонију“ тренутно ради 3.800 радника, у турском „Евротају“ 1.050, а у локалном „Гиру“ чак 800 Краљевчана. То су огромни кораци којима овај град корача напред. Отварамо нова радна места и за младе, али и за људе који су некада били запослени у „Магнохрому“, „Фабрици вагона“, „Каблару“ и „Јасену“ и који су у периоду транзиције остали без посла – рекао је Терзић.

Фото:Г.Шљивић

Он је додао да је за активне мере запошљавања ове године издвојено 10 милиона динара из градског буџета намењених финансирању стручне праксе и јавних радова.

- Стручна пракса је веома важна, нарочито за младе који завршавају средње школе и факултете и који немају прилику да дођу до посла. Средствима која удружујемо са НСЗ ми заправо мотивишемо овдашња предузећа, установе и привреднике да младим људима дају шансу – нагласио је градоначелник.

- Потписали смо и уговор са немачком организацијом „Хелп“ како бисмо обезбедили новац за куповину машина неопходних малим привредницима који обављају услужне делатности, као и уговор са владом Швајцарске за помоћ при самозапошљавању.

БЕРЗА РАДНИХ МЕСТА

- СВИ послодавци који имају потребе за квалификованом радном снагом учествују на овој својеврсној берзи радних места. Највећи проблем привреде, не само у Краљеву, већ и у читавој Србији је квалификована радна снага и ово је прилика да кроз отворено тржиште и директан контакт послодавцима обезбедимо довољно стручног, школованог кадра, а будућим радницима боље плате и услове за рад – рекао је Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)