ПО СТАНДАРДИМА ЕВРОПЕ: Министарство привреде у туристичкој зони на Златару гради канализациону мрежу

А. РОВЧАНИН

27. 09. 2021. у 06:21

НЕИМАРИ пријепољске фирме "Ровчанин инжењеринг" су започели изградњу канализационе мреже у другој туристичкој зони на Златару. Инвестиција је укупно вредна 51,6 милиона динара, а финансирају је Министарство привреде и локална самоуправа у Новој Вароши.

ПО СТАНДАРДИМА ЕВРОПЕ: Министарство привреде у туристичкој зони на Златару гради канализациону мрежу

Неимари из Пријепоља на терену / Фото А. Ровчанин

За реализацију овог значајног инвестиционог подухвата, из државне касе је издвојено око 42 милиона динара, док ће остатак потребног новца бити обезбеђен из општинске касе. Радови би требало да буду завршени за 60 календарских дана, али извођачи напомињу да због чињенице да смо на прагу јесени, односно нестабилнијих временских прилика, као и због обима посла, није искључено ни прекорачење рокова...

Држава изградњу фекалне канализације у овдашњој туристичкој зони, иначе, финансира у оквиру Програма подршке развоја пословне инфраструктуре у 2021, који се спроводи под окриљем ресора Министарства привреде.

- Фекална канализациона мрежа, укупно дуга 1.951 метар, гради се на потесу Златар - крак Брдо - Црвене воде - Дрмановићи. Реч је о великом подручју, на којем се налазе бројне викендице, туристички, угоститељски и стамбени објекти, као и поједини привредни субјекти - појашњава први човек Нове Вароши Радосав Васиљевић и додаје да ће се реализацијом овог капиталног пројекта, уз више него значајну подршку државе, наставити са унапређењем инфраструктуре, пословног и привредног амбијента, као кључног услова за даље улагање у туризам и привлачење инвестиција.

Изградња канализације у другој туристичкој зони се, иначе, састоји од гравитационих кракова на којима ће, како је прецизирано пројектом, бити распоређени шахтови за прикључење корисника, вентилисање канализације, таложење крупних честица и одржавање цевовода. Пројекат, поред тога, обухвата и један потисни крак дуг око 240 метара, објекат црпне станице, као и санацију коловозног застора на саобраћајницама. За реконструкцију коловоза планирана су два асфалтна застора укупне површине 5.300 квадрата.

- Ово је, између осталог, један од инвестиционих подухвата чију смо реализацију обећали грађанима. Изградња канализационе мреже у другој туристичкој зони није значајна само за подстицај инвестирања и привредних активности на Златару и околини, већ и за шири контекст у области заштите животне средине и валоризације природних ресурса овдашње планинске "лепотице" као ваздушне бање - наглашава председник Васиљевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)